Suudi Şura Konseyi Heyeti Lübnan’da

Salih bin Meniğ el-Haluyyi  başkanlığındaki Suudi Arabistan Şura Konseyi heyeti Lübnan’a yaptığı tarihi ziyarette Suudi Arabistan’ın Lübnan’ın istikrarı için verdiği destek ve iki devlet arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesinden bahsedildi. Ayrıca özellikle yaz aylarında Suudi Arabistan’dan Lübnan’a gelen turistlerden memnuniyetlerini dile getirdi.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn da Lübnan ile Suudi Arabistan arasındaki ikili ilişkilere övgüde bulundu. Avn, Şura Konseyi Heyeti ziyaretleri sırasında Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz’in Suud vatandaşlarının Lübnan’a seyahat yasağını kaldırdığına işaret ederek “bu yıl Suudlu kardeşlerimizi ülkemizde göreceğimiz mükemmel bir yaz geçireceğiz” dedi. Cumhurbaşkanı “Araplara barış ve uyumun geri döndüğünü”  vurguladı ve “siyaset farklılıkları Arap Birliği’nin ilkelerinden ayrılmayı gerektirmez” dedi.

Toplantıya “Suudi Arabistanla Dostluk Komitesi” Başkanı Temam Selam, Devlet Bakanı Selim Cerisati, Suud Büyükelçisi Velid el- Buhari ve bazı üst düzey yöneticiler katıldı. Selam, heyeti karşılamasından dolayı Cumhurbaşkanı Avn’a teşekkürlerini iletti.

Yine Suud heyetinin başındaki Salih el-Muniğ de Avn’a teşekkürlerini sunarken, Lübnan’ı ilk kez ziyaret eden Şura Konsey’i heyetine başkanlık etmekten mutluluk duyduğunu belirtti.

Heyet Başkanı, Suud Kralı Selman ile Veliahd Prens Muhammed bin Selman’ın Avn’a ve hükümete selamlarını ve Lübnan için barış ve güvenlik dileklerini iletti. Başkan, özellikle yaz aylarında Suud vatandaşlarının Lübnan’a gelmesinden duyacağı memnuniyeti dile getirdi ayrıca ülkesinin 2030 vizyonundan bahsederek Lübnan’ın bu vizyonda alacağı herhangi bir rolden dolayı duyacağı sevinci paylaştı.

İki taraf bu toplantıyı daha sonra yapılacak eşgüdüm ve işbirliği toplantılarının başlangıcı olarak kabul ettiler ve iki ülke arasındaki ilişkilerin daha fazla geliştirilmesi konusunda fikir birliğine vardılar.

Şarkul Avsat