Guterres: Çözümün anahtarı meşru Yemen hükümeti

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Yemen Devlet Başkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi’ye bir mesaj göndererek meşru Yemen hükümetini “çözümün anahtarı” olarak niteledi ve gösterdiği esneklik ve işbirliği dolayısıyla hükümete övgüde bulundu.

BM Genel Sekreteri, BM siyasi ve barış işlerinden sorumlu Genel Sekreteri Yardımcısı Rosemary DiCarlo’yu kabul etmesi dolayısıyla Mansur Hadi’ye teşekkürlerini ileterek, toplantı sırasında yaşanan açık ve net görüşmeden memnuniyetini dile getirdi.

Guterres, mesajında kendisine iletilen tüm endişelerin ve Rosemary ile görüşmesinde bir belge olarak sunulan ifadelerin “göz önünde bulundurulduğunu” ifade etti.

Yemen resmi haber ajansı SABA’ya göre Antonio Guterres, Yemen halkının tek meşru temsilcisi olduğu göz önünde bulundurulduğunda BM ve Hadi hükümeti arasındaki ilişkilerin çözümün anahtarı olduğunu belirtti.

Guterres mesajında ayrıca, Körfez inisiyatifi, uygulama mekanizmaları, kapsamlı ulusal diyalog sonuçları ve ilgili BM kararları uyarınca barışçıl bir çözüme ulaşma hususunda Yemen hükümetiyle ortaklığa da dikkati çekti.

Genel Sekreter, mesajını, Cumhurbaşkanı Hadi’nin BM siyasi ve barış işlerden sorumlu Genel Sekreteri Yardımcısı ile yaptığı “Stokholm Anlaşması’nın uygulanmasına ilişkin” görüşmenin ardından iletti. Görüşmede Hadi, hükümetin, Hudeyde’de yeniden konuşlanma başta olmak üzere anlaşma maddelerini doğru şekilde uygulama konusunda net olduğunu vurguladı.

Aynı zamanda Yemen Cumhurbaşkanı, BM’nin Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths’in Husilere, BM himayesi altında Hudeyde’de ve limanlarında kalmaları için güvence verdiğini ifade etti. Mansur Hadi, “BM Genel Sekreterinin Özel Temsilcisi Martin Griffiths’e tüm çabalarında 3 ilkeye bağlığını teyit etmesi ve Stockholm Anlaşması’nı uygulaması için son bir şans vereceğiz. Ayrıca Özel Temsilci tarafından yapılan ihlalleri kabul etmediğimi de vurgulamak isterim. Bu ihlaller, halkın beklediği çözüm şansını tehdit ediyor” ifadelerini kullandı.

DiCarlo ise, 10 Haziran’da mevcut Cumhurbaşkanı Hadi ile yaptığı görüşmede, uluslararası toplumun Yemen’e verdiği desteğe ve meşru liderliğin, BM’de eşi görülmemiş fikir birliğine sahip olduğuna dikkati çekti. Yetkili “Barışı ve bu husustaki çabalarınızın devam etmesini umuyoruz. Bu yolda üstlendiğiniz riskleri takdir ediyoruz. Körfez inisiyatifi, ulusal diyalog sonuçları, ilgili BM kararları çerçevesindeki 3 ilke ve İsveç Anlaşması’nın takibi taahhüdü uyarınca bir barışı teşvik ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Rosemary DiCarlo, BM ekibinin Yemen’deki varlığının, herhangi bir kalıcı varlık olmadığını ve başka bir amaç taşımadığını söyleyerek, bu varlığın yalnızca yardım sağlamak için olduğunu vurguladı. Herhangi bir konuşlanma aşamasında üçlü takibin önemli olduğunu belirten DiCarlo, Stockholm Anlaşması uyarınca yasal otorite yollarına saygı duyulması ve engellerin kaldırılması gerektiğini ifade etti. Yetkili ayrıca, BM Genel Sekreterinin Yemen barışı ve geleceği için kalıcı adımlar attığını da vurguladı.

Şarkul Avsat