Sudan’da mahkeme internet yasağını kaldırdı

Sudan mahkemesi, bu ayın başında protestocuları hedef alan kanlı güvenlik operasyonu sonrasında askeri konseyin emriyle kesilen internet hizmetinin yeniden verilmesi yönünde karar aldı.

3 Haziran’da, askeri birlikler, Hartum’daki Ordu Genel Komutanlığı karargahı dışında yönetimin ordudan alınıp sivillere verilmesi talebiyle haftalarca oturma eylemi yapan göstericileri dağıtmak için güç kullandı.

İktidardaki askeri konsey, bazı protestocuların miting düzenlemesini engellemek amacıyla Sudan’daki mobil ve sabit hatlardan interneti kesti.

Avukat Abdulazim el-Hassan internetin kesilmesi için dava açıldığını ve bugün mahkemenin internet hizmetinin yeniden sunulmasına karar verdiğini bildirdi.

El-Hasan yaptığı açıklamada, “10 gün önce bir dava açtım ve bugün İletişim Heyeti Hakimi Avatif Abdullatif, internet servisinin derhal geri verilmesini emretti” dedi. Yetkililer Yüksek Mahkemeye itirazda bulunabilir.

İnternet, yönetimin sivillere devredilmesini reddeden askerlere karşı büyük çaplı gösteriler yapılmaması için kesildi.

Askeri konsey, İnternet ve sosyal ağ sitelerinin güvenlik için bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.

Askeri Konsey Sözcüsü Şemsi el-Dinab el-Kebaşi bu ayın başında yaptığı açıklamada, sosyal ağ siteleri ulusal güvenlik için bir tehdit oluşturduğun, bunlara engel olacaklarını ifade etmişti.

Görgü tanıklarının ifadesine göre, protesto liderleri, hareketlerini canlı tutmak için mahallelerde ve akşam toplantılarında kampanya yürütmeye devam ediyor.

Şarkul Avsat