Abu Dabi Sanat Galerisi’nde hangi ünlü isimler yer alacak?

New York Abu Dhabi Üniversitesi’nin (NYUAD) sanat müzesi bu sonbaharda, Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) yaşayan dört sanatçının eserlerine yer vereceğini açıkladı. Eserleri sergilenecek olan sanatçılar: Filistinli Areej Kaoud, BAE’li Jumairy, Suudi Arabistanlı Ayman Zedani ve Raja’a Khalid.

“Spekülatif Manzaralar” isimli sergide, sanatçıların günlük yaşamdaki gerçek dünya gözlemlerinden elde edilen hayali bir yolculuğun bir dizi yeni enstalasyonu (yerleştirme sanatı) yer alacak.

Khalid’ın performans gösterimi, izleyicileri kişisel refahı metalaşabilir bir trend olarak benimsemeye davet ediyor. Kaoud’un oyun alanı ise, ziyaretçileri sürekli olarak mevcut riskten haberdar olmalarını sağlıyor. İki farklı peyzaj kurulumundan Zedani ve Jumairy’nin her biri, doğal bedenlerimizin ve etrafımızdaki manzaraların biyolojik veya yapay zekânın tezahür ettiği dünyaları öneriyor.

Serginin küratörlüğünü yapacak olan NYUAD Sanat Galerisi Müdürü Maya Allison, “Bana göre bu iki sanatçı, çevremize nasıl cevap verdikleri ve alışılmadık sanat camiasıyla nasıl bağlantı kurduklarını kendi bakış açıları ile benzersiz bir şekilde yansıtıyorlar. BAE’de, modern sanatın 1971’de kurulduğundan bu yana ülkenin giderek kozmopolit doğasına uygun olarak hızlı bir şekilde yükseldiği gözlemleniyor. Sanat camiası, tabi ki her zaman vardı ama proaktif camia 1980’lerde ve 1990’lar da başlıyor” ifadelerini kullandı.

Allison, “Bu sergi, ortaya çıkan sahnede gözlemlediğim belirli bir yinelenen temaya, bu dört sanatçının özellikle belirgin kemer, spekülatif ve kavramsal uygulamalarıyla ifade ettiği bir tema üzerine nadir bir mercek sunuyor” diye konuştu.

Spekülatif Manzaralar Sergisi, 16 Eylül – 7 Aralık 2019 tarihleri arasında NYU Abu Dabi Sanat Galerisi’nde sergilenecek.

The National