İran’dan Fransa’ya cevap: Hiçbir ülke ile savaş istemiyoruz

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı telefon görüşmesinde, İran’ın bölgedeki gerginliği artırmakla ilgilenmediğini ve ABD de dahil olmak üzere hiçbir ülke ile savaş istemediğini söyledi.

İran resmi haber ajansı IRNA’nın aktardığına göre Ruhani, Macron’a, “İran bölgedeki gerginliği artırmakla ilgilenmiyor ve ABD de dahil olmak üzere hiçbir ülke ile savaş istemiyor” dedi.

İran’ın bölgedeki istikrar ve güvenliğin gelişmesi için çalıştığını ve bu doğrultuda çaba göstermeye devam edeceğini dile getiren Ruhani, ABD’nin nükleer anlaşmadan çekilmesine rağmen İran’ın bu anlaşmaya bağlı kalmaya devam ettiğine vurgu yaptı.

RUHANİ: YENİ MÜZAKERELERE GİRMEYECEĞİZ

İran’ın anlaşmadan yararlanamaması halinde içerdiği taahhütleri sınırlandıracağını da söyleyen Ruhani, İran’ın anlaşma hakkında yeni müzakerelere hiçbir koşulda girmeyeceğini de belirtti.

Macron ile görüşmesinde, bölgede gerginliğin ortaya çıkmasının ve şiddetlenmesinin asıl sorumlusu ve failinin ABD hükümeti olduğunu kaydeden Ruhani, “ABD İran sularına yasadışı yollardan girmek istiyorsa, buna sert bir karşılık vereceğiz” uyarısında da bulundu.

YARIN SÜRE DOLUYOR

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, İran’ın Avrupa’ya verdiği sürenin yarın bitmesi ile uranyum zenginleştirme sürecini hızlandıracağını açıkladı.

Kemalvendi, 17 Haziran’da yaptığı açıklamada, Avrupalı ülkelerin ABD yaptırımlarına karşı İran’a yardım için harekete geçmelerini isteyerek, “Bugün 300 kilogramlık zenginleştirilmiş uranyum stok sınırını aşmaya başlayacağız. Süreç 10 gün sürecek. Bir diğer deyişle, bu sınırı 27 Haziran itibariyle aşmış olacağız” ifadelerini kullanmıştı.

7 TEMMUZ’DA YENİ ADIMLAR ATILACAK

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, dün açıklama yaparak, ülkesinin 7 Temmuz itibariyle nükleer anlaşmadaki taahhütlerini azaltacak yeni adımlar atacağını duyurdu.

“SALDIRMAYA CESARET EDEMEZLER”

İran Devrim Muhafızları Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade, ne ABD ne de başka bir ülkenin İran topraklarına saldırmaya cesaret edemeyeceğini söyledi.

Mehr haber ajansında yer alan bilgilere göre Hacızade, ABD dahil hiçbir ülkenin İran’a yönelik saldırı yapma cesaretine sahip olmadığını vurguladı.

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu üyesi Alaaddin Burucerdi, ABD’ye ait İHA’nın vurulmasının bölgedeki diğer ülkelere karşı çok iyi bir mesaj olduğunu savundu.

Şarkul Avsat