El-Ezher’den Afrikalı vaizlere radikal fikirlerle mücadele eğitimi

El-Ezher Uluslararası Akademisi’nin Nijerya ve Güney Afrika da dahil olmak üzere 9 ülkedeki imamları ve vaizlere radikal ideolojiye karşı koymak, şiddet ve terörist gruplar tarafından yayılan yanlış bilgileri düzeltmek için gerçekleştirdiği program sona erdi. 

El-Ezher Uluslararası Akademisi Müdürü Dr. Muhammed İsa, “Bu çağda davet, artık Cuma hutbeleri, vaaz veya yayınlanan kitaplarla sınırlı değil. Artık halk, kapsamlı reform programlara ihtiyaç duyuyor. Akademi, imamlara bunu sunuyor. İslami tebliğ, birçok zorluk ve çeşitli kısıtlamalarla karşı karşıya. Akademi ideolojik mücadele veriyor. İmamları da çağdaş ve entelektüel bir şekilde eğitiyor” şeklinde konuştu.

Akademi, geçtiğimiz Ocak ayında imam ve vaizlere terör, radikal fikirle mücadele ve birlikte yaşamayı yaygınlaştırmaya yönelik bir eğitim programı başlatmıştı. Ezher’den yapılan açıklamada, dini söylemi yenileme, gerçeklikle yüzleşme adımının, Mısır ve Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’nin sarf ettiği uluslararası çabaların bir göstergesi olduğu belirtilmişti.

2 ay süren eğitimde, Güney Afrika, Nijerya, Sri Lanka, Endonezya, Filipinler, Hindistan,   Benin, Bangladeş ve Dağıstan’dan gelen imam gruplarına modern İslami tebliğ yöntemleri anlatıldı. ‘Çağdaş Vaizlerin Hazırlanması’ programı kapsamında Mısır’ın başkenti Kahire’nin doğusunda bulunan merkezde konferanslar verildi. Ezher’deki bir kaynak, dün, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “İmam ve vaizler, ülkelerine döndüklerinde toplumsal barış ve diyalog değerlerini yayacak. Akademiden mezun olan imamlar, başta Boko Haram ve DEAŞ olmak üzere terör örgütlerinin fikirleriyle mücadele edecek” ifadelerini kullandı.

Ezher Şeyhi Dr. Ahmed et-Tayyib, imam heyetlerinin, toplumlarında istikrar ve bir arada yaşamayı destekleyeceği, sosyal yapıyı tehdit eden bütün radikal fikirlerle mücadele edeceğine işarette bulundu.

Şarkul Avsat