Saudi Aramco, Güney Koreli şirketlerle 12 anlaşma imzaladı

Suudi Arabistan’ın dev petrol şirketi Saudi Aramco, Güney Kore ile olan ilişkileri güçlendirmek, uluslararası çalışmalarını genişletmek ve Asya’ya enerji tedarikini sağlama konusundaki kararlılığını vurgulamak amacıyla Güney Koreli birçok şirketle toplam 12 anlaşmaya imza attı.

Aramco’nun CEO’su ve İcra Kurulu Başkanı Emin Nasır anlaşmalara ilişkin değerlendirmesinde, “Güçlü ve yenilikçi ekonomisi, büyük şirketleri ve gelişmiş enerji piyasasıyla Güney Kore, Aramco’nun başarılı çalışmaları için önemli ekonomik ve stratejik bir ortaktır. Aynı şekilde Suudi Arabistan’ın petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LPG) ihracatı da ekonomik refahına katkıda bulunuyor” ifadelerini kullandı.  Güney Kore ile imzalanan bir dizi anlaşma ve mutabakat zabtının, Aramco’nun büyüme stratejisini güçlendirdiğini ve daha fazla çeşitlilik sağladığını vurgu yapan Nasır, “Anlaşmaların en önemli özelliklerinden biride her iki ülkenin ortak yatırımlarını kapsayacak olmasıdır” dedi.

Söz konusu anlaşmalardan biri Hyundai Heavy Industries Şirketi ile küresel bir motor üretim fabrikası ve satış sonrası servis tesisi kurmak için ortak bir girişim başlatmak üzere imzalandı. Aynı şekilde Aramco ile Hyundai arasında, mevcut işbirliğini gemi yapımı, motor üretimi, rafineri ve petrokimya alanlarını kapsayacak şekilde genişletmek üzere bir mutabakat zaptı imzalandı. Bu anlaşma ile Hyundai Heavy Industries’in küresel denizcilik sektöründe sahip olduğu payın yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkarması hedefleniyor.

Ayrıca, Aramco’dan Hyundai Oil Şirketi’ne Arap ham petrolü tedariki anlaşması yapıldı.

Diğer yandan Kore Ulusal Petrol Şirketi (KNOC) ile Aramco arasında bir mutabakat zaptı imzalandı. Böylece Suudi petrol devinin, Güney Kore pazarındaki çalışmalarını ve tedarik faaliyetlerini destekleyecek ham petrolün depolanması konusunda yeni fırsatların keşfedilmesi hedefleniyor.

Bununla birlikte Aramco, Hyosung Grubu ile karbon fiber üretim tesisi kurmak için bir mutabakat zaptına imza attı. Anlaşma, iki şirket arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve karbon fiber teknolojisinin kullanımı için bir platform oluşturulmasını sağlayacak. Aynı şekilde Aramco ile GS Holdings arasında, Suudi Arabistan’da yatırım fırsatları yaratma amacıyla bir mutabakat zaptı imzalanırken Daelim Industrial Şirketi ile değerli kimyasal ürünlerin üretimi için petrokimya projeleri oluşturmak üzere bir anlaşma imzalandı.