Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro

Venezuela hükümeti: Darbe girişiminin ardında ABD, Şili ve Kolombiya var

Venezuela hükümeti, Çarşamba günü Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya suikast gerçekleştirmeyi amaçlayan bir darbe girişiminin önlendiğini açıkladı.

Venezuela İletişim Bakanı Jorge Rodriguez, yönetimin yeni bir darbe girişimini önlediğini açıkladı. Rodriguez, “Darbe planlandığı tüm toplantıları gördük,” dedi. Bakan, güvenlik güçlerinin Maduro’ya suikast hazırlayarak yerine eski savunma bakanını geçirme teşebbüsünün önlediğini söyledi.

Rodriguez, hükümet karşıtlarının ayrıca yabancı paralı askerler tutarak, onların yardımıyla Maduro’yu öldürmek istediklerini de sözlerine ekledi.

Rodriguez’e göre darbe girişimine, aktif ve emekli subaylar da dahil olmak üzere yaklaşık 15 kişi dahil edildi. Venezuelalı Bakan, darbe girişiminin arkasında Şili Devlet Başkanı Sebastián Piñera, Kolombiya Devlet Başkanı Iván Duque ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un olduğunu ifade etti.

Muhalefet lideri Juan Guaido, Ocak ayında geçici cumhurbaşkanı olduğunu açıklamış ve ABD ile Latin Amerika’nın da dahil olduğu 50’den fazla ülkenin desteğini almıştı. Maduro da Çin ve Rusya gibi önemli ülkelerin desteğini aldı.

Şarkul Avsat