Birleşik Arap Emirlikleri’nden Fransız tiyatrosuna tarihi destek

Paris’te bulunan 19. yüzyıl Fransız Tiyatrosu ‘Napoleon III’, Abu Dabi’nin finansmanı ile yapılan özenli bir restorasyondan sonra ‘Şeyh Halife bin Zayed Al Nehyan Tiyatrosu’ olarak yeniden açıldı.

Paris’in Kuzeyinde bulunan Fontainebleau Sarayı’nda yer alan Napoleon III Tiyatrosu 1853 ile 1856 yılları arasında inşa edilmişti.

SARAY, HÜKÜMDARLARIN AV KONAĞI OLMUŞTU

Fontainebleau 16. yüzyılda saraya dönüştürülmüş ve 12. yüzyıldan itibaren neredeyse bütün Fransız hükümdarlarının kullandığı bir av konağı görevi görmüştü.

Yaldızlı tiyatro, 1857 ve 1870 yılları arasında sadece bir düzine gösteri yaptıktan sonra, Napolyon III’ün düşmesinin ardından 1870’te terk edilmesiyle kullanılamaz hale geldi.

2017 yılında The National’a konuşan Fontainebleau Sarayı miras Küratörü Vincent Cochet, “Tiyatro 1868 yılında, Kraliyet Mahkemesi Fontainebleau’yu terk ettiğinde kapandı. Bundan sonra, sadece 1936 yılında bir defa ve İkinci Dünya Savaşı sırasında yaklaşık olarak 10 defa kullanıldı. 1941 yılında, tiyatroyu açık bırakmak oldukça tehlikeli bir karardı. Tiyatro binasının her köşesi ahşaptan yapılmıştı ve sadece mumla aydınlatılıyordu. O günden beri kapalı” dedi.

ABU DABİ FİNANSMANI İLE 12 YIL SONRA AÇILDI

2007 yılında Fransa’ya düzenlediği bir ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Şeyh Halife, tiyatronun yenileme projesine yardım etme garantisi vermişti.

Abu Dabi Kültür ve Turizm bölümünün finansmanıyla 12 yıl süren yenileme projesinin ardında tiyatro şimdi yeniden açıldı.

Fransa Kültür Bakanı Franck Riesteron’un ev sahipliğinde, salı günü yapılan resmi açılışa Dışişleri Bakanı ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayid ve Kültür ve Bilgi Geliştirme Bakanı Noura el Kaabi katıldı.

ŞEYH HALİFE BİN ZAYED AL NEHYAN TİYATROSU İSMİ VERİLDİ

Şimdi Şeyh Halife bin Zayed Al Nehyan Tiyatrosu olarak adlandırılan tiyatro, Paris ve Abu Dabi arasındaki yakın ilişkilerin en son örneği.

Sahne, ev arkası alanları, manzara, üst fuayeciler ve aktörlerin karargâhları, 2017’de başlayan yenileme çalışmalarının son aşamasının odak noktasıydı.

Restorasyonu takiben tiyatro seçkin konserlere ev sahipliği yapacak, ancak kırılgan yapısının korunmasına yardımcı olmak için rehberli turlar aracılığıyla ziyaretçileri ve turistleri ağırlayacak.

The National