Kabe kapısının tarihe tanıklık eden hikayesi…

Kabe’nin eski zamana ait kapılarının birbirinden ayrı esrarengiz hikayeleri var. Bu hikayeler, tarihin dönüm noktalarına tanıklık ediyor: İslam öncesi ve İslam sonrası dönem, Osmanlı dönemi ve günümüz Suudi Arabistan dönemi…

Hazreti İbrahim’in duvarlarını yükselttiği ve yaklaşık 5 bin yıl önce Hac çağrısının yapıldığı günden yana Kabe’nin kapısı, bölgedeki tüm kral ve yöneticilerin ilgi odağı oldu.

Kabe kapısının ilk hali ise, parçaları ile birlikte yıllar boyunca Mekke’deki İki Kutsal Camii Müzesi’nde tutuldu.

KABE KAPISININ YAŞAM SERÜVENİ

Kabe’nin ahşap olan kapısı, İslam öncesi döneme kadar hiç değişmeyerek Abdullah ibn el Zübeyr zamanına kadar varlığını sürdürdü. Kapının yıpranmasından dolayı Hicri 64 yılında değiştirme kararı alındı ve ilk değerli işlemeli Kabe kapısı inşa edildi. Gümüş ve altın süslemeleri olan Kabe kapısı, 4. Murat dönemine kadar varlığını sürdürmeyi başardı.

SUUDİ ARABİSTAN DÖNEMİ 

Suudi Arabistan döneminde ise, kapı değişikliği ilk olarak Kral Abdulaziz döneminde gerçekleşti. Yapımı yedi yıl süren kapı, hicri 1356 yılında tamamlandı.

Son olarak Kral Halid zamanında yenilenen kapının yapımı yaklaşık 12 ay sürdü. Kapının maliyeti ise,13 milyon riyali (3 milyon 466 bin dolar) buldu.

KABE’NİN KAPISI DÜNYAYI DOLAŞIYOR

Krallığın başyapıtları arasında yer alan eserler, Suudi Arabistan Turizm ve Ulusal Miras Genel Müdürlüğü’nün yönetimiyle ülkenin tarihini ve medeniyetini tanıtmak için, ünlü müzelerde sergilenmek üzere dolaşıyor.

Al Arabiya