Bahreyn’de 92 kişinin vatandaşlıktan çıkarılma kararı geri çekildi

Bahreyn Temyiz Mahkemesi, kamuoyunda ‘Bahreyn Hizbullahı’ olarak bilinen davada İran’ın emriyle bir örgüt kurma suçlamasıyla yargılanan ve geçtiğimiz Nisan ayında vatandaşlıktan çıkarılmalarına hükmedilen 138 sanıktan 92’si hakkındaki vatandaşlıktan çıkarma kararını geri çekti.

Temyiz Mahkemesi, 138 sanığın aleyhindeki hapis cezalarını onadı anca bu konuda henüz nihai karar verilmedi. Davada nihai karar için hükümlülerin Temyiz Mahkemesi’ne gönderilmesi bekleniyor.

Yargıda görevli bir kaynağın verdiği bilgilere göre Bahreyn Yüksek Temyiz Mahkemesi, Bahreyn Hizbullah’ı teşkilatı davasında vatandaşlıktan çıkarma cezasına çarptırılan 92 sanık için verilen kararı bozdu. Ancak hapis cezalarının onandığı belirtildi.

Geçtiğimiz Nisan ayında Bahreyn Birinci Mahkemesi 69 sanığı müebbet, 39 kişiye 10, 23 kişiye 7, 6 kişiye 3 ve 1 kişiye 5 yıl hapis cezası vermişti. Ayrıca  ‘Lübnan Hizbullahı’ gibi bir ‘terörist grup’ oluşturmaya çalıştıkları için 138 sanığın tamamının vatandaşlıktan çıkarılmasına karar verilmişti.

Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife, daha önce 551 kişinin vatandaşlıktan çıkarılması kararını iptal etmişti.

Yasadaki bu değişiklik 2011 yılından bu yana yapılan ikinci değişiklik oldu.

Şarkul Avsat