Facebook, Birleşik Arap Emirlikleri’ni hedef alan dolandırıcılara karşı harekete geçti

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) sakinleri, Abu Dabi Veliaht Prensi’nin ismini kullanarak Bitcoin ticareti yapan kişilere inanmamaları konusunda uyarıldı.

Prensin fotoğraflarını kullanan Bitcoin dolandırıcıları, “7 gün içinde zengin olun” iddiasında bulunarak insanların bin dirhem (272 dolar) bağış yapmalarını istedi. Mail adreslerini ve telefon numaralarını halkla paylaşan yüzlerce kişi aldatıldı.

DOLANDIRICILAR, PRENSİN FOTOĞRAFINI KULLANDI

Facebook, binlerce yatırımcının Ukrayna ve Arjantin’de bulunan suçlulara kişisel bilgi ve para aktarmasının ardından sahte mesajları sildiğini bildirdi.

Dolandırıcılar, Abu Dabi Veliaht prensinin fotoğraflarını kullanarak “sponsorlu” paylaşımlarda bulundular.

Şeyh Muhammed’in resmi de dâhil olmak üzere paylaşılan ‘sponsorlu’ Facebook gönderisi yaklaşık 5 bin kez paylaşıldı ve kişisel bilgilerini paylaşan ve ‘yatırım yapmaya’ ilgi duyan 8 binden fazla kişiden yorum aldı. Kaç kişinin nakit olarak dolandırıldığı ise bilinmiyor.

FACEBOOK HAREKETE GEÇTİ

Sayfada birçok ünlü kişinin adı kullanıldı ve bu kişiler arasında gazetecilerin yanı sıra Bill Gates’de yer alıyordu. Bitcoin Loophole isimli siteye kayıt olmak için 250 dolar kayıt ücret istendiği ortaya çıktı.

Facebook, The National’ın araştırmasının ardından diğer dolandırıcılar ile bağlantılı olan sayfayı ve paylaşımları kaldırdı.

Abu Dabi hükümeti ayrıca sakinlerine, özellikle online dolandırıcılık tehlikelerinin farkında olmaları için harekete geçti.

The National