Veliaht Prens, G20 liderleriyle işbirliği alanlarını görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Japonya’nın Osaka şehrinde 29 Haziran’da sona eren zirvede G20 liderleriyle iki gün boyunca ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, 29 Haziran’da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelirken, bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele aldı. Görüşme sırasında Trump, Veliaht Prense dostluğu dolayısıyla övünç duyduğunu ifade ederken, Suudi Arabistan’ın terörle mücadele çabaları başta olmak üzere elde edilen kazanımlara övgüde bulundu.

ABD Başkanı, “Tüm dünya, Suudi Arabistan’ın terörle mücadele çabalarına minnettar. Suudi Arabistan Veliaht Prensiyle görüşmek benim için bir onur. Prens Muhammed bin Selman dostumuzdur ve ülkesi için çok şey yaptı” ifadelerini kullandı. Trump ayrıca, ABD ve Suudi Arabistan arasında ticaret, ekonomik ve askeri ilişkilerin ve iki ülkenin ortak çıkarlarının masaya yatırıldığı görüşmeleri “mükemmel” olarak niteledi. Veliaht Prens ise ABD Başkanına teşekkür ve takdirlerini ifade etti.

Muhammed bin Selman, “Ülkemiz Suudi Arabistan için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Bu, uzun bir yolculuk. Son birkaç yılda çok şey yaptık ve daha fazlasını yapmamız gerekiyor” şeklinde konuştu. Veliaht Prens, Donald Trump’a hitaben “Sizinle birlikte çalıştık ve özellikle siyasi, askeri ve ekonomik düzeylerde ve geçmişte benzeri görülmemiş birçok büyük başarı elde ettik. Bu durumun, her iki ülkede de gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) büyümesine, iş alanına ve güvenliğe katkıda bulunacağına ve daha fazlasını yapacağına inanıyorum” dedi.

Görüşmede, iki ülke arasındaki tarihi dostluk ilişkileri de ele alınırken, bölgesel gelişmelere dair ortak koordinasyon masaya yatırıldı. Beyaz Saray da yaptığı açıklamada, Trump’ın Muhammed bin Selman ile Suudi Arabistan’ın Orta Doğu’nun istikrarını sağlamadaki rolünü görüştüğünü belirtti.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de 29 Haziran’da Japonya’nın Osaka şehrinde görüşmede bulundu. Toplantı sırasında Rusya Devlet Başkanı, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’e Suudi Arabistan’a daveti dolayısıyla teşekkürlerini iletti. Putin ayrıca, Suudi Arabistan’ı ziyaret etmek istediğini belirtti. Toplantıda, yatırım ve ticaret başta olmak üzere ortak koordinasyon alanları ele alınırken, petrol alanındaki işbirliğinin devam etmesinin önemine dikkat çekildi.

Rusya Devlet Başkanı, Veliaht Prense ortak öneme sahip bölgesel ve ikili meselelerin görüşülmesi dolayısıyla memnuniyetini dile getirdi. Aynı şekilde gelecek G20 zirvesinin Suudi Arabistan’da düzenlenecek olmasından dolayı memnun olduğunu belirten Putin, Suudi Arabistan’nın uluslararası sorunların çözümüne katkı sağlayacağına dair güven duyduğunu söyleyerek, çalışmalarının başarıya ulaşması için de Suudi Arabistan’a destek vereceğini ifade etti.

Veliaht Prens ise Rusya Devlet Başkanına Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in selamını ileterek, gelecek dönemde Putin’i Suudi Arabistan’a beklediğini belirtti. Görüşme sırasında Veliaht Prens, son yıllarda Suudi Arabistan- Rusya ilişkilerinde siyasi, ekonomik, askeri ve güvenlik alanları başta olmak üzere tüm alanlarda gelişmeler yaşandığına dikkati çekti. Muhammed bin Selman, iki dost ülkenin hem ülkenin hem de halklarının yararına olacak birçok konu ve kazanım üzerinde çalıştığını vurguladı.

Görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen Putin, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile OPEC anlaşmasının mevcut haliyle uzatılması konusunda anlaşma sağlandığını söyleyerek, “Rusya ve Suudi Arabistan anlaşmanın 6 hatta 9 ay uzatılmasını teklif edecek” dedi. OPEC ve müttefikleri, üretimi günlük olarak 1,2 milyon varile azaltma anlaşmasını görüşmek üzere 1-2 Temmuz’da bir araya gelecek. Anlaşma, 30 Haziran (bugün) itibariyle sona eriyor.

Aynı şekilde Vladimir Putin, hem Rusya hem de Suudi Arabistan’ın anlaşmanın uzatılmasını desteklediğini, ancak uzatma süresinin 6 ay mı yoksa 9 ay mı olacağına henüz karar vermediklerini belirtti. 9 aylık bir uzatma, anlaşmanın 30 Mart 2020 tarihine kadar devam edeceği anlamına geliyor.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ayrıca, 29 Haziran’da Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ve Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri ile de ikili görüşmelerde bulundu. Muhammed bin Selman, söz konusu liderlerde işbirliği ilişkilerini ve bu ilişkileri birçok alanda güçlendirme yollarını ele aldı.

Aynı şekilde Muhammed bin Selman, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi ile de görüşme yaparak, bölgesel ve uluslararası arenadaki gelişmelerin yanı sıra iki ülke arasındaki yakın ilişkileri masaya yatırdı. Taraflar, ulusal güvenliği tehdit eden tehlikelerle mücadele konusunda da bir uzlaşı sağladı.

Ayrıca Veliaht Prens Muhammed bin Selman ve Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, yaptıkları görüşmede Güney Afrika’ya yönelik Suudi yatırımlarını artırma yollarını ve askeri üretim alanındaki işbirliğini ele aldı. Muhammed bin Selman, İngiltere Başbakanı Theresa May ile de bir araya gelirken, görüşmede bölgedeki gelişmeler ve sarf edilen çabalar masaya yatırıldı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, zirve sırasında Dünya Bankası Grubu Başkanı David Malpass ile de görüşme yaptı. Görüşmede, işbirliği alanları ve bir sonraki G20 zirvesine ev sahipliği yapacak olan Suudi Arabistan’ın hazırlıkları ele alındı. Görüşmede ayrıca, Suudi Arabistan’ın ihtiyaç sahibi ülkelerdeki bankaların yürüttüğü projelere yönelik desteğine dikkat çekildi.

Şarkul Avsat