OPEC ve müttefikleri yeni bir kalıcı işbirliği paktı imzaladı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) delegeleri, ABD ham petrolündeki arz patlaması karşısında kalıcı işbirliği amacıyla Rusya dâhil diğer büyük üreticilerle yeni bir işbirliği paktı imzaladı. 

Söz konusu pakt, Viyana’daki OPEC merkezinde 14 OPEC üyesi ülke ile üretim seviyesi ve petrol fiyatları üzerindeki etkisini koordine etmek için 2016 yılından bu yana örgütle işbirliği yapan 10 ülkenin temsilcilerinin katılımıyla yapılan toplantının başında imzalandı.

OPEC’e üye ülkeler, petrol arzındaki azalmayı 2020 Mart ayına kadar uzatmayı kabul etti. Bu kararın ham petrol fiyatlarını desteklemek amacı ile alındığını aktardı.

Bu bağlamda, küresel ekonominin üretimin azaltılması anlaşmasının etkisiyle yavaşlayacağına ilişkin endişe ile bugün petrol fiyatları düşüş yaşadı.

Brent petrolün varili saat 08.58 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,28 artışla 64,48 dolardan işlem gördü.

Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise pazartesi günü son 5 haftanın en yüksek seviyelerine çıktıktan sonra 0,34 artışla 58.89 dolardan alıcı buldu.

Reuters tarafından yürütülen kamuoyu araştırmasına göre ABD ham stoklarının art arda üç hafta düşmesi bekleniyor.

Ancak, küresel ekonominin zayıflamasının, petrol talebini azaltarak fiyat artışını olumsuz yönde etkileyeceğine yönelik endişe devam ediyor.

Şarkul Avsat