Birleşik Arap Emirlikleri’nde kağıt inceliğinde pil üretildi

Lityum-iyon piller, akıllı telefonlardan ve e-sigaralardan alıp kalp pillerine ve işitme cihazlarına kadar, günlük elektronik ürünlerde ve tıbbi cihazlarda yaygın olarak bulunur.

Khalifa Üniversitesi’nde, Makine ve Malzeme Mühendisliği Doç. Dr. Daniel Choi’nin liderliğindeki bir araştırma ekibi, endüstriyi değiştirebilecek geleneksel lityum-iyon bataryanın yeniden tasarlandığını açıkladı.

Halen ABD Patent Bürosu’ndan bir patent bekleyen buluş, tipik lityum pilin karşılaştığı ana sorunlardan ikisini ele almak için icat edildi: düşük enerji yoğunluğu ve yanıcılık.

Choi’ye göre, bataryanın tasarımının icat edilmesi “dördüncü Dünya Endüstri Devrimi sonrası robotik ve yeni Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojileri için de büyük etkileri olacak”.

Choi, araştırma makalesinde, araştırma ekibinin, uzay uygulamaları için kullanılması gereken tüm enerji yoğunluğu ve güvenlik özelliklerine sahip, ince, esnek bir lityum-iyon pil keşfettiğini açıkladı.

“Katı olmayan elektrolitler, çok yüksek sıcaklıklarda özellikle istikrarlı değildir” dedi.

“Bu yanıcı elektrolitler, pillerin patlamasına neden olabilir. Pilin alev almasına neden olan birkaç neden vardır: en yaygın olarak bilinen sebepler ise çok fazla ısınması veya kötü pil tasarımı. Bunlar elektrolitlerin “termal kaçak” denilen kontrolsüz bir pozitif geri besleme döngüsü oluşup yangına neden olacak şekilde tepki vermesini sağlar.”

Aradaki fark nedir?

Yeni pil, geleneksel bir pilin ağırlığının yüzde 20’sinden daha az ağırlığa sahip ve aynı enerjinin yaklaşık yüzde 90’ını sunuyor.

Choi, “nanokompozit malzemenin esnekliği, herhangi bir garip veya az kullanılan alana sığacak şekilde şekillendirilebileceği anlamına gelir ve büyük yüzey alanı, üretilen herhangi bir ısının kolayca dağılacağı anlamına gelir” dedi.

“Ultra ince pillerimiz, IoT sistemlerinin kalbinde sensörler ve diğer teknolojiler dahil olmak üzere çok çeşitli elektronik ürünler için işlevselliği artırabilir”

Gulf News