“Rusya’nın bölgedeki mevcut gerilimi kontrol altına alan bir rol oynamasını umuyoruz”

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Dr. Yusuf bin Ahmed el- Useymin, Rusya’nın başkenti Moskova’da gerçekleştirdiği ziyarette ‘verimli görüşmeler’ gerçekleştirmeyi beklediğini belirtti.

Dr. Useymin, Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda, Rusya’nın bölgedeki mevcut gerilimi kontrol altına alan bir rol oynamasını umduğunu ifade etti. Olası herhangi bir tehdidin uluslararası güvenlik ve barışı tehdit edeceğine dikkat çekti. Dr. Useymin, Rusya’nın Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyelerinden biri olması ve bölge ülkeleriyle ayrıcalıklı ilişkileri nedeniyle bölgesel ve uluslararası arenalarda etkili bir ülke olduğuna vurgu yaptı.

Suriye hakkında yorumlarda bulunan İİT Genel Sekreteri, Suriye’nin birliğini, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumanın gerekliliğine dikkat çekti. Cenevre Sözleşmesi ve ilgili Güvenlik Konseyi kararlarına dayanan barış müzakerelerine devam etmeyi amaçlayan ve özellikle de 2254 sayılı kararı temel alan barış görüşmelerini sürdürmeyi amaçlayan bir ateşkes teşviki konusunda Rusya’nın da dahil olduğu uluslararası toplumun çabalarına övgüde bulundu. Dr. Useymin, “Ruslarla yaptığımız istişarelerde, üye devletler tarafından Suriye dosyasında kararlaştırılan pozisyonlar, özellikle de Abu Dabi’deki Dışişleri Bakanları Konseyi’nin son toplantısında ve geçtiğimiz Ramazan ayında Mekke’deki İslam Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde kabul edilenleri yansıtacağız” dedi.

İİT Genel Sekreteri, çok sayıda alanda Rusya ile yapılan ikili iş birliğinin geliştirilmesinin önemine vurgu yapılacağına dikkat çekti. Rusya’nın İİT’nin bir gözlemci üyesi olduğunu ve karşılıklı işbirliği alanlarında, Moskova ile birçok siyasi, ekonomik, sosyal, insani, bilim ve teknoloji ile ilgili görüş alışverişinde bulunulan periyodik toplantılarla politik istişare mekanizmasına sahip olunduğunu ifade etti.

Dr. Useymin, İİT ve Rusya arasında istişarelerde bulunulmasından mutluluk duyduğunu vurguladı. Rusya’nın bir parçasını oluşturduğu dost ülkelerle ilişkileri her zaman ilişkileri her zaman güçlendirmeyi hedeflediklerinin altını çizdi.

İİT Genel Sekreteri, Rusya Federasyonu’na gerçekleştirdiği resmi ziyarete dün başladı. Rusya ile İİT arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesini hedefleyen ziyarette İslam dünyasını yakından ilgilendiren çok sayıda önemli konu ele alındı. Dr. Useymin’in, bugün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir görüşme gerçekleştirmesi planlanıyor. Ardından ortak bir basın toplantısı gerçekleştirilmesi ve Dr. Yusuf el- Useymin’in Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi’nde bir konferans vermesi bekleniyor.

Rusya Federasyonu, 2008’den bu yana Birleşmiş Milletlerden sonra en büyük ikinci uluslararası organizasyon olarak kabul edilen ve 57 ülkeden oluşan İİT’de gözlemci statüsünde bulunuyor.

Şarkul Avsat