Suudi çiftçi, nadir bulunan 65 çeşit hurma yetiştiriyor

Suudi Arabistan’da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan hurmalar başta olmak üzere 65 çeşit hurma yetiştiren çiftçi, ürünlerini satmayı reddediyor.

Suudi çiftçi, su kıtlığı ve toprak yetersizliğine rağmen çiftçiliğini devam ettiriyor.

NADİR BULUNAN HURMA AĞAÇLARINI YETİŞTİRİYOR

Cafer Hacı, el-Ahsâ bölgesindeki çiftliğinde bu türleri yetiştirmek için birçok zorlukla mücadele ettiğini söyleyerek, “Arkadaşlarım aracılığıyla farklı türde birçok hurma ağacı getirttim. Özellikle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olanları seçtim. Şuan vahada 65 çeşit hurma ağacı mevcut. Bazılarını ailem için muhafaza ediyorum.

Çiftlikteki en değerli hurma çeşitleri; hulâs, şîşî, huneyzî, sukâyi ve ruzeyr” dedi. Suudi çiftçilerin tarlalarını sulamak ve bakımını yapmak için sabah erken uyandıklarını ve var gücüyle çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Hurmaların yetişmesi için bir sene boyunca birçok zorlukla karşılaştığını ifade eden çiftçi, özellikle yaş hurmanın pazarda diğerlerinden daha pahalı satıldığını söyleyerek kazancının emeklerinin tam karşılığı olmadığını belirtti.

AHSA BÖLGESİ’NDE 3 MİLYON HURMA AĞACI

Hacı, bölgedeki ürünlerin özenle üretildiğini ve kaliteli olduğunu vurgulayarak, Suudi çiftçilerin ürünlerini pazarda satabilmek için destek verilmesini istedi. Öte yandan Ahsâ bölgesindeki hurma ağaçları ve su pınarlarının arasında yetişen ve hafta boyunca 20 pazarda satışını yaptıkları yaz meyveleri de bölgedeki çiftçilere maddi kazanç sağlıyor.

Tarım Sulama Kuruluşu resmî sözcüsü Hişam el- Sunyân, mevsimlik ürünlerini satmak isteyen küçük çiftçiler için destek verileceğini söyleyerek en kaliteli hurmaların Ahsâ bölgesinde olduğunu vurguladı. Sunyân, Ahsâ halkının doğal güzelliklerini koruduklarını ve bölgeyi gelen turistleri hayrete düşürecek 3 milyon hurma ağacı ile süslediklerini söyledi.

Al Arabiya