Orta Doğu’nun hikayesini anlatan yarım milyonluk fotoğraf arşivi

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta bulunan Arap Fotoğraf Vakfı’ndaki 500 binden fazla fotoğraf arşivi, Orta Doğu’nun 100 yıllık hikayesini barındırıyor.

Geçen yıl, Beyrut Arap Fotoğraf Vakfı’nın (Arab Image Foundation, AIF) kapısının önüne bir paket bırakıldı. Paketin içinden çıkanlar bir fotoğraf koleksiyonu oluşturdu. AIF direktörlerinden Marc Mouarkech, “Kimin getirdiğini bile bilmiyorduk. Fakat bizim için bu çok önemli bir koleksiyon oldu çünkü 1930’lar ve 40’lardaki Beyrut’taki yapıları belgeliyor” ifadelerini kullandı.

100 YILI AŞKIN ZAMANDA BİRİKEN ANILAR

Lübnan’ın başkenti, 1997 yılından bu yana AIF’e ev sahipliği yapıyor. Günümüzde vakfın, Orta Doğu ve diasporasından, 1860’lara kadar 500 bin güçlü fotoğraf arşivi bulunuyor. Geçen ay, vakıf online koleksiyonlara erişimi hızlandırmak ve artırmak için yeni bir online platform başlattı. Hazırlanması iki buçuk yıl süren platform, dört ana bölümden oluşuyor. 25 binden fazla fotoğraf ve 81 koleksiyondan “nesneler” piyasaya sürüldü.

Marc Mourkech, “İnsanların bu materyallerin onlara ait olduğunu hissetmelerini istiyoruz. Koleksiyonlar, Arap bölgesindeki ailelerden, bölgedeki fotoğraf stüdyolarından ve diasporada olan Araplar’dan geliyor” diye konuştu.

ESKİ LİDERLERE AİT FOTOĞRAFLAR DA VAR

AIF, aralarında Lübnan’da 1956 yılında eski Mısır Cumhurbaşkanı Cemal Abdülnasır’a destek gösterisinde Chafic Soussi tarafından çekilen fotoğrafların da olduğu çok sayıda fotoğrafı paylaşıma açtı. “Rus balesinin siyah incisi” ismiyle bilinen Tamara Tourmanova’nın Ermeni asıllı Mısırlı Armenak Arzrouni tarafından 1950-1960 yılları arasında çekildiği tahmin edilen fotoğraf da vakıfta bulunuyor.

Arap Diasporasından gelen fotoğraflar, AIF arşivinin önemli bir kısmını oluşturuyor. 2007 yılında AIF’e dâhil olan Yasmine Eid Sabbagh, Lübnan’ın Güneyinde bulunan kamptaki Filistinli mülteciler ile çalıştı.

Burj al Shamali Kampı’ndan “fotoğrafik bir sohbet” isimli Projesi ile çalışmaya başlayan Sabbagh, şu an AIF Yönetim Kurulu Başkanı.

LÜBNAN İÇ SAVAŞI ARŞİVİ

Sabbagh, Lübnan hükümetinden herhangi bir maddi destek almadıklarını ve “vakfın çok az şeyle” çalışması gerektiğini belirtti. Sabbagh, finans hakkında üstü kapalı bir şekilde konuşsa da Mouarkech, uluslararası kurumlardan gelen desteğin büyük ölçüde kesildiğini dile getirdi.

AIF’in mevcut projeleri arasında Lübnan İç Savaş arşivi de bulunuyor. AIF’in online platformu Mayıs ayında piyasaya sürüldü. Vakıf, online platforma her yıl 12 bin fotoğraf yüklemeyi planlıyor.

İşte arşivden birkaç fotoğraf karesi;

 

The National