Yaşlı adamın gül tutkusu sınırları aştı

Suudi Arabistanlı yaşlı adam, güllere olan tutkusu nedeniyle esas mesleğinden erken emekli olup babasından ve dedesinden miras kalan gül suyu ve gül yağı üretimine başladı.

Râşid el-Karşî, Suudi Arabistan’ın Taif ilinde 15 bin gülü toplayıp bakır kaplara doldurarak çeşitli aşamalardan geçtikten sonra gül suyu ve gül yağı elde ediyor.

YURTDIŞINDAN ÜRÜNLERİNE YOĞUN İLGİ

El-Karşî, “Bu mesleği babam ve dedemden öğrendim. Esas mesleğimi yaptığım için bir müddet bu işten ayrı kaldım. İşimden emekli olur olmaz asıl tutkuma başladım. Gül suyu ve yağıyla beraber, sabun, cilt kremleri ve tütsü suyu da üretiyorum” dedi.

Sözlerinin devamında, ürünlerinin yurtdışına ihraç edildiğini söyleyen Karşî, özellikle Malezya, Endonezya ve Tayland’dan yoğun talep olduğunu belirtti. Elde edilen ürün miktarına bağlı olarak fiyatların değiştiğini söyleyen Suudi çiftçi, gül tarlasında don olayı olduğu zaman üretimin azaldığını dolayısıyla fiyatların da arttığını vurguladı.

GÜL TİCARETİNİN BİLİNMEYENLERİ

Konuşmasının devamında gül yağı üretiminde yağın kalitesini, sıcaklık derecesi, gül ve su miktarı gibi özel şartların belirlediğini söyledi. Kullandıkları yöntemlerin geleneksel yöntemler olduğunu belirterek odun ateşi veya gaz ile çalışan hunilerden damıtma yolu ile ürünleri elde ettiklerini ifade etti.

Bu ticareti yapmak isteyenlere bazı tavsiyelerde bulunan Râşid el-Karşî, gül ticaretinin çoklu aşamalardan oluştuğunu belirterek Umre veya Hac için gelen ziyaretçilere kapılarını açtığını ve onlara en başından tüm aşamaları gösterdiğini ifade etti. Gelen ziyaretçilerin çoğunun ilk kez Suudi Arabistan’da bu ticaretin yapıldığına şahit olduklarını belirtti.

Al Arabiya