Kabe tablosunun parası özel eğitime muhtaç çocuklara aktarılacak

Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı’nın Cidde’de “Ülkem İçin Sanat” adıyla açtığı bir hayır müzayedesinde Suudi sanatçının “Kabe’yi Tavaf” adlı tablosu, 173 bin dolara satılarak rekor kırdı.

Suudi sanatçı Abdullah eş-Şeltî, “Kabeyi Tavaf adlı çalışmam Suudi Arabistan tarihinde bir ilk olan sanat müzayedesinde 650 bin riyale (173 bin dolar) satıldı.

GELİR, ÖZEL EĞİTİME MUHTAÇ ÇOCUKLARA BAĞIŞLANACAK

Bu müzayede, Cidde’nin tarihini aktaracak bir müze ve özel eğitime muhtaç çocuklara bir hayır kurumu açmak için düzenlendi. Bundan dolayı 40’tan fazla eserin olduğu müzayedede, eserlerini satan tüm sanatçılarla ve kendi başarımla gurur duyuyorum” dedi.

YERYÜZÜYLE GÖKYÜZÜNÜN KUCAKLAŞMASI

En yüksek fiyata satılan tabloda dışavurumcu ve soyut özellikler ön planda. Sanatçı, Kâbe’nin etrafındaki kalabalığın bir sembol olduğunu ifade ederek yeryüzüyle gökyüzünün kucaklaştığını açıkladı. Bu yüzden tabloda beyaz ve kurşuni ve gökyüzü renklerini kullandığını söyledi.

Resim sanatına 50 yıl önce başladığını söyleyen Eş-Şeltî, ilkokul ve ortaokuldan sonra lisede de devam ettiğini ve Riyad Sanat Eğitimi Enstitüsü’ne başlayarak yeteneğini geliştirdiğini söyledi. Mezun olduktan sonra sanat okulunda öğretmenlik yapan sanatçı, bu sanata başladığından beri resimlerinde takip ettiği akımın empresyonizm olduğunu fakat şu an dolaylı empresyonizmi takip ettiğini vurguladı.

Al Arabiya