Kuveyt’te ‘İhvan Hücresi’ çökertildi

Kuveyt’te 8 kişilik İhvan hücresinin çökertilmesiyle ilgili yankılar sürüyor. İhvan mensupları bu kararı eleştirirken Mısır terörist olarak adlandırdığı bu kişilerin Mısır’a iadesini bekliyor.

Kuveyt Emniyeti Cuma günü yaptığı açıklamada yakalanan bu grup ve güvenliği ihlal etmeye çalışan herhangi bir terör örgütüyle işbirliği içinde ya da ilişkili olduğu tespit edilen hiç kimseye müsamaha gösterilmeyeceğini belirtti.

Emniyet, ülke güvenliğine zarar vermek isteyen herkese gerektiği şekilde karşılık vermekten çekinmeyecekleri konusunda uyardı.

İhvan üyelerini yakalayan Kuveyt İçişleri Bakanlığı’na yöneltilen eleştirilerden biri de önde gelen eski milletvekillerinden Nasır ed- Düveyle oldu.

Düveyle konuyla ilgili attığı paylaştığı tweetinde “İhvan üyelerinin tutuklanması isabetli bir karar değil. Bunları tanımıyoruz. Kuveyt’te herhangi bir eylemleri de olmamış. Onları Kuveyt’te terör eylemi gerçekleştirmiş gibi gösterdiler” yazdı.

Duveyle açıklamalarına şöyle devam etti: “Bakanlığın bu davranışı Kuveyt anayasasına aykırıdır ve siyasi muhaliflerin iadesi modern anayasaların hepsi tarafından reddedilmektedir.”

Ancak eski Mısır İnterpolü Müdürü Mecdi eş-Şafi Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Kuveyt, Mısır ve bazı Arap devletleriyle hüküm giyenlerin iadesine dair bir anlaşmaya bağlıdır. Tutuklanan İhvan mensubu kişilerle ilgili olarak taraflar yargı organları ve savcılıklarıyla taraflar arasında bilgi alışverişinde bulunmuşlardır” dedi.

5 Temmuz günü, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Kuveyt Şeyhi Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah ile “ikili ilişkiler çerçevesinde” bir telefon görüşmesi yapmış ve Kuveyt Prensi, ülkesinin Mısır’ın güvenliği ve istikrarı konusundaki kararlı ve destekleyici tutumunu yinelemişti.

Konuyla ilgili İhvan yetkililerinden eleştiri içeren yorumlar gelmeye başladı. Meclisi basma suçundan hapis cezasına çarptırılan ve Türkiye’ye kaçan Cüman el-Hırbeş, Kuveyt’te İhvan üyelerinin tutuklanmasını eleştirdi. Yine Kuveyt Ümmet Meclisi üyesi Adil ed-Demhi paylaştığı twitinde “İç İşleri Bakanlığı “İhvan Hücresi” ifadesini kullandı. Rengi ve bağlılığı ne olursa olsun tek bir terör eylemine bile karşıyız. Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan-ı Müslimin) bağımsız ve barışçıl İslami bir gruptur ve şiddete de başvurmaz. Bu nedenle İçişleri Bakanlığından soru işareti barındıran bu konuda açıklama bekliyoruz” dedi.

Öte yandan Mısır eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk el- Makrahi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Kuveyt birkaç gün önce tutuklanan İhvan üyeleri hakkında tüm ayrıntıları Mısır’a bildirdi. Kahire bütün gelişmeleri biliyor. Yine Mısır, Kuveyt’e bu kişilerin terörist olduğu ve Mısır’dan yasa dışı yollarla çıktığını bildirdi. Onlar burada şiddet olaylarına karıştılar. Haklarında gıyabi hapis cezası verildi. Kuveyt’e orada bulunan İhvan unsurlarının yardımıyla geldiler” dedi.

Şarkul Avsat