93 yaşındaki Iraklı Gaziye Abid Buddi’nin hac özlemi

Siyasi krizler de dahil olmak üzere kutsal topraklara gitmesine engel olan zorlu şartların ardından hayatının ilk haccını yapmaya hazırlanan 93 yaşındaki Iraklı Gaziye Abid Buddi’nin mutluluğu gözlerinden okunuyordu.

Buddi, Suudi Arabistan’a ülkenin kuzeyindeki Irak sınır kapısı Cedide Arar’dan dün giriş yapan 1880 kişilik Iraklı ilk hacı kafilesinin arasındaydı. Kafileyi Kuzey Sınırı Bölgeleri Valisi Prens Faysal bin Halid bin Sultan’ın yanı sıra kamu ve özel sektörden üst düzey yetkililer karşıladı.

En büyük oğlu Hudayr Abbas Hadi’nin (65) refakati ile hac yolculuğuna çıkan Gaziye Abid Buddi, etli ekmek ve üzüm salkımından oluşan geleneksel Irak yemeğinden, gelen heyete hac ibadetini yerine getireceği için duyduğu sevinci ifade etmek için ikram etmek istedi.

Cedide Arar sınır kapısı yakınındaki kafilenin karşılandığı merkezde Şarku’l Avsat’a konuşan Gaziye Abid Buddi sevinç gözyaşları içinde şöyle söyledi:

“Duygularımı tarif etmem çok zor. Bazı siyasi sorunlardan dolayı bu yaşıma kadar hac görevini yerine getiremedim. Şu anda 90 yaşın üzerindeyim ve hayatımda ilk defa hac farizasını yerine getireceğim. Belki de yaşadığım mutluluğu gözyaşlarım ifade ediyordur. Bu yaşıma kadar hayatta olumlu olumsuz birçok şey gördüm. Bu yaşta Mekke ve Medine’deki kutsal yerleri ziyaret edebilecek güce sahip olduğum için Allah’a şükrediyorum. Bu duyguları sadece benim yaşıma gelip aynı durumu yaşayanlar anlar. Ayrıca buraya gelen Iraklı hacıların sayısındaki artışı da görüyorsunuz. Kral Selman bin Abdulaziz’in emriyle bir önceki seneye göre Iraklı hacıların sayısı artırıldı. Böylelikle hacı listesindeki şansım çoğaldı ve buraya gelebildim. Iraklı hacı adaylarının yaşadığı mutluluğun tarifi yok. Çünkü onlar yeryüzündeki en kutsal topraklara Mekke ve Medine’ye gidiyorlar. Ben de bu mutluluğu, hacı listesinde olduğum kesinleştiğinden beri yaşıyorum.”

Hudayr Abbas Hadi de annesiyle ilgili “İki gün önce Irak’ın başkenti Bağdat’a 200 km uzaklıktaki Divani ilinden başlayan hac yolculuğumuzun ilk anlarından itibaren annemin yüzündeki mutluluğu görebiliyordum. Yolculuk sırasında bana, uzun zamandır kutsal topraklara duyduğu özlemi ve hayatında başarıya ulaştığı bazı güzel anılarını anlattı. Annemin buraya gelmekten dolayı yaşadığı sevinç, mutlu zamanlarına ne kadar çok geri dönmek istediğini açıklıyor. Onu, aynı yaştaki diğer insanlardan ayıran en belirgin özellik, iyimserliği nedeniyle güçlü bir karaktere sahip olması” ifadeleri aktardı.

Hudayr Abbas Hadi “Siyasi şartların ve beraberinde yaşanan gerginliğin Iraklı hacı kafilelerini etkileyebileceğinden dolayı bir miktar endişe duyduğumuzu sizden gizleyemem. Ancak tüm samimiyetimle söylüyorum ki Kral Selman bin Abdulaziz yönetimindeki Suudi Arabistan, endişelerimizi ve kaygılarımızı boşa çıkardı. Hatta bunun da ötesine geçerek Iraklı hacı sayısını artırdı ve üst düzey yetkililer tarafından hacı adaylarını karşıladı. Bizi, Kuzey Sınırı Bölgeleri Valisi Prens Faysal bin Halid bin Sultan ve beraberindeki özel ve kamu sektöründen yetkililer karşıladı.” dedi.

Cedide Valisi Prens Faysal bin Halid, beraberindeki heyetle Irak’tan gelen ilk hac kafilesini karşıladı, sunulan hizmetlere minnettarlıklarını ifade eden hacı adaylarıyla sohbet etti. Onlara hastanedeki hizmetlerin ve gümrükteki işlemlerin akışı hakkında güvence verdi.

Prens Faysal bin Halid konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Tüm bunlar bizim için görev niteliği taşıyor. Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın yönlendirmesi ve desteği ile Iraklı hacılara sunulan bu ilgi tüm Suudi Arabistanlılar için bir şeref” ifadelerini kullanarak Cedide Arar sınır kapısından bu yıl 24 bin Iraklı ile rekor sayıda hacı adayının geçmesini beklediklerini dile getirdi.

Tarihi açıdan ele alındığında, Suudi Arabistan’daki Kuzey Sınırı Bölgeleri Iraklıların eski hac yollarındaki duraklarından biriydi. Ayrıca eskiden Arap yarımadasının güneyini Mezopotamya’ya bağlayan ticari yollardan biri olan bu bölge, halen eski hac dönemlerine ışık tutan tarihi eserler içeriyor. Bölgede yer alan Zabala kasabası da en önemli hac yollarından biri olarak kabul ediliyor.

Şarkul Avsat