Al Jazeera’nın yalanı Bahreyn raporu ile belgelendi

Bahreyn televizyonu tarafından yayınlanan bir raporda, Katar’ın Al Jazeera kanalının, Manama yetkililerinin, Bahreyn’deki muhaliflere suikast düzenlemesi için El Kaide militanlarını görevlendirdiği iddialarının uydurma ve provokasyon amaçlı olduğu ortaya çıktı.

Bahreyn TV raporunda, biri Al Jazeera kanalı kayıtlarında görünen 2 eski radikal yer alıyordu. Bu radikaller, El Kaide örgütüne bağlı olduklarını ve Bahreyn güvenlik güçlerine şantaj yapmak için çalıştıklarını ifade etti.

Al Jazeera kanalının iddialarına karşı hazırlanan raporda, yayının provokasyon amacıyla yapıldığı vurgulanarak, suikastları yapması için Manama yetkililerinin talimat verdiğine dair iddialar reddedildi.

Bahreyn TV tarafından geçtiğimiz Çarşamba gecesi yayınlanan raporda, Al Jazeera kanalında yayınlanan ‘En büyük gizem nedir?’ adlı programda Muhammed Salih Ali ve Hişam Hilal el-Baluşi’nin terör saldırısı ve planlamaları yaptığı işaret edildi. Raporda, bu kişilerin daha sonra 2014 yılında Bahreyn Mahkemesi’nde yargılandığını ve suçlarını itiraf ettiği bildirildi.

Eski bir cihatçı olan Muhammed Salih, “Al Jazeera yayınları utanç verici. Parayla her şeyi alıyor” dedi. Muhammed Salih, Bahreyn TV’de yayınlanan röportajında, Al Jazeera ile iletişime geçmediğini ve hiçbir bağlantısı olmadığını söyledi. Salih ayrıca kayıtların hiçbir zaman El-Cezire’ye ulaşmasının amaçlanmadığını belirtti. Kayıtların bir CD’ye aktarıldığını ifade eden Salih, bu kayıtların yeni tanıştığı Bassam Ali tarafından bir miktar para karşılığında Katar’a verildiğini öğrendiğinde şaşkına uğradığını belirtti.

Katar kanalı kayıtlarında yer alan Hişam El-Beluşi’nin kardeşi Cemal Beluşi, Al Jazeera’nın güvenlik hizmetleri hakkında konuşulan video kaydının montajlanarak Bahreyn’i manipüle etmek amacıyla yayınlandığını söyledi. Cemal el-Beluşi video kaydından haberdar olduğunu, daha sonra silmek istese de başaramadığını fakat hiçbir koşulda yayınlanmamasına dair söz aldığını ifade etti.

Raporda, bu grubun üyelerinden olan Muhiddin Mahmud Han’ın Katar ile ilişkileri olduğu ve Türkiye’ye kaçtığı işaret edildi. Ayrıca Han’ın siyasi sığınma almak için kaçtığı ve Al Jazeera ile de iletişim halinde olduğu belirtildi.

Şarkul Avsat