ABD askerleri Körfez’de operasyon hazırlığında

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından bugün yapılan açıklamada, Ortadoğu’da deniz yollarını güvence altına almak için Sentinel (Nöbetçi) adlı bir askeri operasyon gerçekleştirileceği belirtildi.

CENTCOM’un Twitter hesabı üzerinde yapılan paylaşımda, “Körfez bölgesindeki son gelişmeler ışığında seyrüsefer özgürlüğünü sağlamak için Ortadoğu’daki anahtar deniz yollarında gözetim ve güvenliği güçlendirmek amacıyla Sentinel uluslararası deniz operasyonu üzerinde çalışılıyor” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, Sentinel isimli operasyonun amacının, ‘denizde istikrarın teşvik edilmesi, Arap Körfezi, Hürmüz Körfezi, Babu’l Mendeb Boğazı ve Umman Körfezi boyunca uluslararası sularda güvenli geçişin sağlanması ve gerilimin azaltılması’ olduğu ifade edildi.

CENTCOM, ‘bölgedeki seyrüsefer özgürlüğünü sağlamak ve hayati önem taşıyan deniz yollarını korumak’ amacıyla Sentinel operasyonu kapsamındaki eylemlerini katılımcı olan ülkelerin işbirliği ile koordine edeceğini aktardı.

Açıklamada, ABD’li yetkililerin bölgedeki serbest geçiş ve hayati önem sağlayan deniz yollarını korumak amacı ile Sentinel Operasyonu için gerekli detayların Avrupa, Asya ve Orta Doğu’daki müttefiklerle koordine edilmeye devam ettiği bilgisine de yer verildi.

ABD tarafından yapılan operasyon duyurusu, Hürmüz Boğazı’ndan geçen ve İran tarafından alıkonulan 23 kişilik mürettebat ekibine sahip olan petrol tankeri hadisesinin ardından yapıldı.

İRAN, İNGİLİZ PETROL TANKERİNİ ALIKOYDU

İngiltere tarafından dün yapılan açıklamada, İran’ın Körfez’de petrol tankerine el koyduğu aktarıldı. Açıklamada, Stena Impero isimli tankerlere el konulduğu belirtildi.

Dünyada deniz yolu ile taşınan ham petrolün üçte biri Hürmüz Boğazı’ndan geçiyor.

Körfez bölgesi ve Hürmüz Boğazı, bölgedeki askeri varlığını güçlendiren ABD-İran çatışması zemininde bir gerilim dalgasına tanıklık ediyor.

BBC’de yer alan haberlerde, İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın Hürmüz Boğazı’nda İran tarafından alıkonulan petrol tankeri konusunda yayınlanan rapor sonrasında ‘acil’ olarak konuyla ilgileneceği açıklandı.

İran, ABD Başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz yıl nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesi ile Tahran’a uygulanan petrol yaptırımlarını artırmasının ardından, defalarca Hürmüz Boğazı’ndaki seyrüsefer geçişi tehdidinde bulundu.

ABD, geçtiğimiz ay Umman Körfezi’nde petrol tankerine yapılan saldırıdan İran’ı sorumlu tutmuştu.

Şarkul Avsat