İran: İngiliz tankeri yasaları ihlal etti

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İngiltereli mevkidaşı Jeremy Hunt’la yaptığı telefon görüşmesinde tankerin uluslararası deniz yasalarını ihlal ettiğini, sorunun yasal süreçlerle çözülmesi gerektiğini söyledi.

İranlı bir yetkili,  tankerin bir balıkçı teknesiyle kaza yaptığını, bu nedenle soruşturma tamamlanana kadar Bandar Abbas limanında kalacağını belirtti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, İranlı mevkidaşıyla konuştuğunu ve İran’ın İngiliz tankerini alıkoymasına ilişkin “derin hayal kırıklığını” dile getirdiğini söyledi.

Hunt, “Zarif ile konuştum ve derin hayal kırıklığımı dile getirdim, çünkü geçen Cumartesi günü İran’ın durumun tırmanmasını engellemek istediğini söylemişti. Şimdi ise farklı davrandılar” dedi.

“Laf değil icraat bekliyoruz” diyen Hunt, “İngiltere kargo gemileri korunmalı ve korunacak” diyerek, İngiltere’nin uluslararası sularda haklarını koruyacağını belirtti.

Öte yandan Avrupa Bitliği (AB), İran’ın İngiliz tankerini derhal serbest bırakmasını istedi ve bu durumun gerginliği daha da arttırma riski taşıdığını belirtti.

AB Dış Politika Sözcüsü,  İran’ın iki İngiliz gemisini Hürmüz Boğazı’nda el koymasına, “Endişe verici bir gelişmedir” diyerek, “Bu durum gerginliği arttırıyor ve mevcut duruma çözüm bulmayı zorlaştırıyor” ifadelerini kullandı.

Sözcü, gemilerin ve mürettebatının derhal serbest bırakılmasını talep ederken her zaman seyrü sefer özgürlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Şarkul Avsat