Dubai, 2020 Arap medya başkenti seçildi

Arap Medya Bakanlığı Konseyi, Kahire’de Arap Üniversitesi’nde düzenlediği toplantıda Dubai’nin Arap Medyası’nın başkenti olarak seçildiğini duyurdu.

Başkan Yardımcısı ve Dubai Hakimi Şeyh Muhammed bin Raşid Al Mektum’un talimatıyla bir ödül töreni düzenlendi.

Dubai’nin Medya Başkenti seçilmesi, Dubai’nin bölgedeki medyayı geliştirme çabalarını yürütmede öncü bir rol üstlendiğinin yeni bir kanıtı. Bu çabaları sayesinde başarıları yeni bir ödülle taçlandırıldı. Bölge, Şeyh Muhammed bin Raşid Al Mektum’un, Dubai’yi bir medya merkezi haline getirmeyi amaçlayan projesi için ilk günden bu yana çalışmalarına devam ediyor.

BAŞLANGIÇ

Şeyh Muhammed bin Raşid Al Mektum rehberliğinde, 1999 yılında, Dubai Basın Derneği’nin (DPC) kurulması, Dubai’nin medya yolculuğunda yeni bir dönemin başladığının göstergesi oldu. Aynı dönemde Şeyh, çeşitli medya sektöründe çalışanlar arasında yapıcı bir diyaloğu teşvik etmek için bir platform oluşturmak istedi. Bunun sonucu olarak, derneği kurmaları için genç ulusal bir kadroyu görevlendirdi.

Dernek, liderlerinin vizyonunu destekleyen ve on yıllardır devam eden Arap medya dünyasının en önemli iki girişimini başlattı: Arap Medya Forumu ve Arap Basın Ödülü.

Forum kurulduğu günden bu yana bölgedeki en önemli yazarların ve entelektüellerin yanı sıra, Arap ve Uluslararası medya kuruluşlarının üst düzey yetkililerinin de katıldığı çeşitli oturumlar düzenledi.

Dernek, ödül töreninde, Arap dünyasının her tarafından onlarca yazar, gazeteci, fotoğrafçı, karikatürist, köşe yazarı ve tanınmış medya şahsiyetlerinin onurlandırdığı en önemli kuruluş olarak kabul edildi.

DİYALOG KÖPRÜLERİ

Arap Medya Forumu, bölgede medyayla alakalı en önemli meseleler hakkında diyalog köprüleri kurmakla kalmayıp, Arap toplumuna hizmet edecek ve refah seviyesini yükseltecek birçok projeyi de yürütüyor.

Diyalog köprüleri kurma çabaları çerçevesinde, profesyonel bir referans olan “Arap Medyasına Bakış” raporunun sunumu için, en önemli akademi ve araştırma merkezlerinden oluşan bir grupla işbirliği içinde bilimsel bir çalışma yapıldı.

Forum, kendi bünyesinde oluşturduğu vizyon hedeflerini gerçekleştirecek bir dizi girişim başlattı ve uluslararası düzeyde medyanın geliştirilmesine yönelik çalışmalarıyla alanında örnek bir model oldu.

Bunun yanı sıra yerel olarak, 2013 yılında ilk oturumu düzenlenen “BAE Medya Forumu”, yerel medya çalışmalarının geleceği çerçevesinde yapıcı diyalogların kurulmasına ve bölgesel ve uluslararası düzeyde rekabetin artmasına katkıda bulundu. Forum aynı zamanda, çeşitli oturumlar düzenleyerek, BAE’deki medya çalışmalarının geliştirilme sürecine katkı sunacak birçok fikir ve öneri sundu.

DİKKAT ÇEKEN KATKILAR

Dubai, özellikle son zamanlarda iletişim ve bilgi alışverişi çerçevesinde büyük bir sıçrama yaşayarak, medya endüstrisindeki gelişmelerin merkezi oldu ve sosyal medya olarak bilinen yeni medya modelinin kurulmasına katkıda bulunarak yeni platformlarda teknolojik gelişmelere yol açtı.

Dubai Basın Derneği (DPC), bu yeni medya modelini, Arap bölgesinin kalkınma hedeflerine hizmet edecek şekilde uyarlamanın yollarını keşfeden bir dizi girişim başlattı. Bu çerçevede Şeyh Muhammed bin Raşid’in öncülüğünde, 2015 yılında, “Arap Sosyal Medya Liderleri Zirvesi”ni başlattı. Bölgede bu alandaki ilk ve en büyük olan etkinlikte, Arap toplumunda popüler olan sosyal medya platformlarının düzenlenmesine yönelik yenilikçi fikirler sunuldu.

Zirvede aynı zamanda, “Arap Sosyal Medya Liderleri Ödülü” programı da düzenlendi. Zirvenin ikinci oturumunda, “Arap Sosyal Medya Liderleri Derneği”, Arap toplumunun kalkınmasına katkı sunacak ve liderlerin, Arap bölgesi ve dünyadan milyonlarca kişinin takip ettiği platformlardaki etkisini en üst seviyeye çıkartacak yeni bir platform olarak ilan edildi.

MEDYA ŞEHİRLERİ

Dubai, birkaç yıl içinde en büyük medya topluluğuna dönüşen ve medya faaliyetleri için tahsis edilmiş bir serbest bölge olan “Dubai Medya Şehri”ni kurarak örnek bir model haline geldi. 2001 yılında kurulan ve hızla gelişerek küresel bir medya merkezi olan projeye, birçok uluslararası haber ajansı, televizyon, uydu ve radyo ağları ve reklam şirketleri katıldı.

MBC kanalları, Londra’dan Dubai Medya Şehri’ne taşınan ilk medya kuruluşu oldu. Ardından CNN gibi dünyaca ünlü kuruluşların dikkatini çekti ve CNN Arapça web sitesi kuruldu. 2016 yılında bir haber stüdyosu açarak çalışmalarını genişletti.

Şehirdeki diğer önemli isimler arasında, Thomson Reuters, AFP, AP, Bloomberg, BBC ve çeşitli şirketler yer alıyor.

GENİŞLEYEN BİR ÇEVRE

Dubai çıktığı medya yolculuğunda bu başarılarla yetinmedi ve çevresini genişletmeye karar verdi. Bunun sonucu olarak şehir, Arap dünyasında önemli bir medya merkezi haline geldi ve dünya standartlarında kaliteli hizmetler sunarak büyük bir üne kavuştu.

Dubai Prodüksiyon Şehri (DPC), 2003 yılında, medya prodüksiyon şirketlerine hitap eden ve medya üretiminin büyümesini destekleyen ilk topluluk olarak kuruldu.

2005 yılında kurulan Dubai Stüdyo Şehri ise, Dubai’nin Uluslararası medya kariyeri için yeni bir dönüm noktasıydı. Bölgenin medya merkezi olmakla kalmayıp aynı zamanda film yapımcılığı için de yeni bir merkezdi.

Şehir ayrıca, uydu yayıncılığı, TV prodüksiyonu, müzik ve diğer medya etkinliklerinde özellikle Youtube Space, FilmWorks, Discovery Kanalları ile büyük gelişme gösterdi.

Dubai Stüdyo Şehri, Uluslararası film yapımcılarının dikkatini çeken birçok unsuru ve dünya çapında başka bir yerde nadiren bulunabilecek lojistik potansiyeli ile film yapımcılığına yeni bir ivme kazandırdı. Dünyanın en yüksek gökdeleni Burç Halife’nin olması ve diğer birçok özelliği sayesinde, dünyaca ünlü film yapımcılarının filmlerinin sahnelerini bölgede çekmelerini sağladı. “Görevimiz Tehlike” filminin sahnelerinin büyük bir kısmı da Dubai’de çekilen filmler arasında.

Dubai Film ve Televizyon Komisyonu’nun kurulması, Dubai’nin uluslararası film yapımcılığında tanınmasına imkan verdi. Toplam 22 milyon metrekarelik bir alana sahip olan ve en son teknolojiyle donatılmış iki stüdyo ve 3 milyon metrekarelik harici fotoğrafçılık alanı mevcut. Ticari ofislerin yanı sıra, iş merkezleri ve eğlence mekanları da bulunuyor.

Bu üç şehir – Dubai Medya Şehri, Dubai Stüdyo Şehri ve Dubai Prodüksiyon Şehri- , Orta Doğu’nun en büyük merkezleri olarak biliniyor. Şehirlerde, 4 binden fazla uzman medya şirketi ve mevcut kurumlarda çalışan 33 bin profesyonel çalışan mevcut.

Dubai’nin Arap medyasının gelişimine katkısı, bölgede olumlu bir fark yaratmaya ve Arap toplumuna yeni fırsatlar sunmaya devam ediyor.

Al Bayan