Suudi Arabistan Uluslararası Matematik Olimpiyatları’nda 5 madalya kazandı

Suudi Arabistanlı ekip, İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen Uluslararası Matematik Olimpiyatları’nda 1 gümüş ve 4 bronz madalya kazandı.

Kral Abdulaziz Üstün Zeka ve Yaratıcı Yetenek Vakfı’nı temsil eden Suudi Arabistanlı ekip, bu yıl İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen Uluslararası Matematik Olimpiyatları’nda (IMO 2019) tarihi bir başarıya imza atarak yarışmayı 1 gümüş ve 4 bronz madalyayla 114 ülke arasında 33. sırada tamamladı. Suudi ekip ayrıca, 2012 yılında 105 puan ile yarışma tarihinde elde ettikleri en yüksek puanı bu yıl 124’e çıkardı.

Uluslararası Matematik Olimpiyatları’nda Suudi Arabistan’ın Yanbu kentinden Ömer Habibullah isimli bir öğrenci gümüş madalya kazanırken, Cidde’den Esad Salih, eş-Şarkiye’den Nevaf el-Ğamadi, Mekke’den Mervan Hayyad, Riyad’dan Halid el-Acran isimli öğrenciler bronz madalya kazandı.

15 YILINDA SUUDİ ARABİSTAN’IN ELDE ETTİĞİ EN YÜKSEK PUAN

Kral Abdulaziz Üstün Zeka ve Yaratıcı Yetenek Vakfı Genel Sekreteri Dr. Suud el-Mutehammi konuya ilişkin yapmış olduğu açıklamada şu ifadeleri kaydetti:

“Bu, daha önceden benzeri görülmemiş nitelikteki tarihi başarı sayesinde Suudi Arabistan, geçen yıl 1 gümüş ve 1 bronz madalya ile ulaştığı 60. sıradan, bu yıl olimpiyatlara katılan 114 ülke arasında 33. sıraya yükseldi. Ayrıca Körfez ülkeleri arasında da birinci oldu. Gelişmiş ve matematik alanında önemli tecrübeler kazanmış ülkelerle olan güçlü rekabete rağmen öğrencilerimiz 124 puan ile Uluslararası Matematik Olimpiyatları’nın son 15 yılında Suudi Arabistan’ın elde ettiği en yüksek puana imza attı.”

Söz konusu tarihi ve milli başarının Suudlu ekibin gücüne, ülkedeki yaratıcılığın, yeteneğin ve insan sermayesi seviyesinin yüksek olduğuna işaret ettiğini belirten el-Mutehammi ayrıca öğrencileri olimpiyatlara hazırlayan ve madalya kazanmalarını sağlayan Kral Abdulaziz Üstün Zeka ve Yaratıcı Yetenek Vakfı ve partnerlerinin çabalarını da yansıttığını ifade etti.

Dr. Saud el-Mutehammi sözlerini şöyle tamamladı: “Bu başarı, Vakfımızın ve ortakları Eğitim Bakanlığı, Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (KAUST) ve Cubeyl ve Yanbu Kraliyet Komisyonu arasındaki işbirliğinin bir parçası. Ayrıca 2030 vizyonumuzun hedeflerinden biri olan Suudi Arabistan’ın statüsünün yükseltilerek dünyadaki eğitim ve mesleki yeterlilik alanındaki ilk 20 ülke arasına girmesi çabalarının da bir parçası.”

Şarkul Avsat