Çin: BAE, “Bir Kuşak Bir Yol” geçidinde parlayan bir inci

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) “Bir Kuşak Bir Yol” girişiminde parlayan bir inci olacağını ve Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nehyan’ın Çin’e başlattığı ziyaretlerle rolünü güçlendireceğini söyledi.

İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2017’de 60 milyar dolara ulaştı ve Çin BAE’nin en büyük ikinci ticaret ortağı oldu. 2020 yılına kadar bu rakamın 70 milyar dolar olması bekleniyor.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİ TÜM KÖRFEZE FAYDALI

Çin Dışişleri Bakanı yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlü ve siyasi güvene dayalı olmasının yanı sıra, kilit konular hakkında ortak bir anlayışa sahip olduğunu belirterek, enerji, altyapı ve sanayi gibi alanlardaki işbirliğinin işlevsel ve karlı olacağını vurguladı.

Çin’in başlattığı “Bir Kuşak Bir Yol” girişiminde BAE’nin rolüne değinen Wang Yi, iki ülke arasındaki işbirliğinin sadece iki ülkeye faydası olmadığını, aynı zamanda Körfez ülkeleri ve Çin arasında bu girişim çerçevesinde olumlu bir işbirliği örneği olduğunu söyledi.

BAE’nin bu girişimde, konumu, doğal kaynakları ve barışçıl toplumu ile Çin için gerçek bir ortak olduğunu, ayrıca BAE’nin, özelde Körfez genel olarak da Orta Doğu’da ticaret, ekonomi, finans ve taşımacılık için bir merkez olması yönüyle ayrıcalıklı olduğunu belirtti.

İKİ ÜLKE ARASI YAPAY ZEKA İŞBİRLİĞİ GELİŞTİRİLECEK

Çin Dışişleri Bakanı, iki ülke arasındaki işbirliği alanlarına değinerek, Çin’in yapay zeka, 5.nesil teknoloji, havacılık, yüksek hızlı trenler ve ileri teknoloji ile ilgili diğer alanlarda BAE ile işbirliğini genişletmek istediklerini söyledi.

BAE’de 200 bin Çin vatandaşı yaşadığını belirten Wang Yi, iki halk arasındaki bağların ve kültürel alışverişin, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesiyle daha çok arttığını söyledi.

Çin Temsilcisi, Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nehyan’ın desteklerinden övgüyle bahsederek, Zayid Arap Dili ve İslami Çalışmalar Merkezi’nin Arap Dili’ni öğretme ve yaymadaki rolünü vurguladı. Aynı zamanda BAE’deki bazı okullarda Çince’nin öğretilmesinin iki ülke halkını birbirine bağlayan büyük bir proje olduğunu söyledi. Çin’in bu hedefi gerçekleştirmesi için BAE’ye desteklerinin devam edeceğini söyledi.

Çin’in Dubai’de düzenlenecek olan “Expo 2020”ye katılımına gelince, Wang Yi, Çin’in etkinliğin başarısına katkıda bulunmak için elinden gelenin en iyisini yapacağını ifade etti.

WAM