Çıplak uyumanın 5 faydası

Birçok insan yatakta pijama, büyük tişört ve iç çamaşırı veya başka bir rahat kıyafet giyerler. Bununla birlikte, çıplak uyumanın da çok sayıda faydası var.

Çıplak uyumanın yararlarını şöyle sıralayabiliriz:

KALİTELİ UYKU

Daha serin bir ortamda uyumak, kişinin uyku kalitesini arttırmaya yardımcı olabilir. Uyumak için ideal yatak odası sıcaklığı 15.6–19.4°C olmalıdır.

Çıplak uyumak ise vücudun iç sıcaklığını düşük seviyede tutmanın bir yoludur.

Bir kişinin uykusu hem kalitesi hem de süresi genel sağlık durumunu etkileyebilir. Düşük kaliteli uyku enerji seviyelerini, hafızayı ve zihinsel performansı olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Kronik uyku eksikliği, bir kişinin aşağıdaki durumları içeren birkaç sağlık durumu riskini artırabilir:
-Şişmanlık
-Depresyon
-Şeker hastalığı
-Kalp hastalıkları
-Yüksek tansiyon

DAHA HIZLI UYKUYA DALMAMIZI SAĞLAR

Çıplak uyumak uyku kalitesini arttırmasının yanı sıra kişinin daha hızlı uykuya dalmasına yardımcı olabilir.

Vücut ısısı gün boyunca değişmekte, gece ve gündüz ise kademeli olarak düşmektedir. Bu sıcaklık düşüşü -kısmen- insanların neden geceleri uykulu hissetmeye başladıklarını açıklamaktadır.

Çıplak uyumak, cildin daha hızlı soğumasına yardımcı olabilir, bu da vücut sıcaklığının düşmesine ve kişinin daha erken uyumasına neden olabilir.

VAJİNAL MANTAR ENFEKSİYONLARINI ÖNLER

Vajina, ılık ve nemli bir ortamdır ve bu da onu mantarın oluşması için ideal bir yer yapar. Vajinal mantar enfeksiyonları çok yaygındır ve vajina içinde veya çevresinde mantar fazlalığı sonucu oluşabilir.

Çıplak uyumak, gece boyunca ısının ve nemin bir miktar düşmesine izin vererek vajinal mantar enfeksiyonu riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

KİŞİLER ARASINDAKİ İLİŞKİYİ İYİLEŞTİREBİLİR

Yetişkinler arasında cilde doğrudan temas, vücudun oksitosin adı verilen bir hormon salgılamasına neden oluyor.

Oksitosin, artan sosyal etkileşimleri teşvik etmede rol oynayabilir. Artan oksitosin seviyeleri stresi azaltabilir ve bir kişinin genel mutluluk seviyesini iyileştirebilir.

Bir partnerle çıplak uyumak, iki kişi arasındaki ten temasını artırabilir; bu nedenle sıcak ve olumlu bir ilişki kurulmasına yardımcı olabilir.

ERKEKTE VERİMLİLİĞİ (FERTİLİTE) ARTIRABİLİR

Boxer tipi iç çamaşır giyenlerin sperm sayısı, daha dar iç çamaşırı giyen erkeklerden daha fazla bulunmuştur.

Bunun nedeni boxer türü bol kesim iç çamaşırların testislerin soğuk kalmasına yardımcı olmasıdır. Skrotumdaki  (testis torbası) yüksek sıcaklık ise testislerin çalışmasını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Çıplak uyumak, testislerin gece serin kalmasına yardımcı olabilir, bu da sperm sayısını artırmaya yardımcı olabilir.