Libya Ulusal Ordusu lideri Halife Hafter

Libya Ulusal Ordusu: Katar’ı cezalandırmanın zamanı geldi

Libya Ulusal Ordusu (LUO) tarafından yapılan açıklamada, tüm bölge ve Libya’daki rolü nedeniyle Katar’ın cezalandırılacağı belirtildi.

Al Arabiya sitesinde yer alan habere göre LUO Sözcüsü Ahmed el-Mismari, Katar’ın Libya ve tüm bölgedeki rolüne işaret ederek, “Katar’ın bu rolünü ispatlayan belgeleri sunduk. İstihbarat görevlileri ve diplomatlar da dahil olmak üzere resmi Katar yetkililerinin adlarını ortaya çıkardık ve genel olarak siyasi ya da lojistik desteğin yanı sıra terörü, para veya silah yoluyla desteklemedeki rollerini açıkladık” dedi.

“KATAR’I CEZALANDIRMANIN ZAMANI GELDİ”

El-Mismari, New York Times haberinden alıntı yaparak, Katar istihbaratının Somali’deki bombalı saldırılar aracılığıyla terör eylemlerine katıldığına işaret etti ve “Katar’ı cezalandırmanın zamanı geldi” yorumunda bulundu.

HAFTER: ZAFER YAKIN

LUO Komutanı Generel Halife Hafter, devam eden ‘Trablus’u Kurtarma Operasyonu’ hakkında yorumda bulunarak, tüm Libya topraklarının kurtuluşu ve büyük zaferin yakında olduğunu söyledi.

General Hafter, “Yakında Trablus’un merkezinde zafer bayrağını kaldıracağız. Bugünün şehitleri dün orduyla yan yanaydı. Dünyada daha önce hiç görülmemiş bir vahşi düşmanla karşı karşıyaydılar’ diyerek, askerlerine, başkente girerken Libya halkı ve kamu kuruluşlarını koruma çağrısında bulundu.

“YAPILAN KOMPLOLARDA İNGİLTERE VE İTALYA’DA ROL OYNADI”

Libya’nın Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, Al Arabiya’ya verdiği röportajda, ülkesinin yıllarca uluslararası bir komploya maruz kaldığını öne sürdü. Salih, Türkiye, Katar ve Müslüman Kardeşler’in (İhvan) söz konusu komplocular olduğunu iddia ederek, İngiltere ve İtalya’nın da bu komploda rol oynadığını iddia etti.

Akil Salih, “Libya’da terörist militanlara karşı bir savaş içindeyiz. Eski silahlarla savaşıyoruz.  Libya ordusu destek ve silah almak için dost ülkelerle işbirliği yapıyor” dedi.

AFRICOM: BİRLİKLERİMİZ MİSRATA’YA GİTMEDİ

ABD Afrika Komutanlığı (AFRICOM) Sözcüsü Becky Farmer, herhangi bir birliğin Libya’nın batısındaki Misrata şehrine gitmediğini söyleyerek, bu yöndeki iddiaları reddetti.

Şarku’l Avsat’a konuya ilişkin kısa bir demeç veren Farmer, AFRICOM’un Libya’nın Misrata şehrine hiçbir askeri güç göndermediğini vurgulayarak, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz el Serrac başkanlığındaki hükümetin bir askeri yetkilisi tarafından yapılan ‘terörizmle mücadelede işbirliği çerçevesinde bir ABD kuvvetinin Misrata’daki Hava Koleji’ne ulaştığını’ belirten açıklamasını yalanladı.

MECLİS HEYETİ, HAFTER’İN MESAJINI TRUMP YÖNETİMİNE İLETECEK

Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Talal el-Mihub liderliğinde bir heyet, Halife Hafter’in mesajını ABD Başkanı Donald Trump’ın yönetimine iletmek amacıyla ABD’nin başkenti Washington’a gitti.

Meclis kaynakları, heyetin, ABD ziyaretinin amacının, 4 Nisan’da başlayan ‘Trablus’u Kurtarma Operasyonu’nun siyasi ve askeri durumu hakkında Trump yönetimine bilgi vermek olduğunu aktardı.

SERRAC: KARARLI BİR ŞEKİLDE MÜCADELEYE DEVAM

Fayiz Serrac, ABD’nin Trablus Maslahatgüzarı Josh Harris ile Tunus’da yaptığı toplantıda, hükümetin, Trablus’un maruz kaldığı saldırı karşısında sonuna kadar kararlı bir şekilde duracağını vurguladı.

Serrac hükümeti tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre söz konusu toplantıda, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın bir parçası olarak terörle mücadele konusundaki iş birliği ele alındı.

Harris ise ülkesinin savaşın derhal sona ermesi ve Libyalıların siyasi yola geri dönmesi konusundaki tutumunu vurguladı.

ABD Büyükelçiliği tarafından görüşmeye ilişkin açıklamada, her iki tarafın da Trablus’taki çatışmayı durdurmak için derhal harekete geçmesi ve Birleşmiş Milletler’in (BM) aracılık ettiği siyasi sürece dönüşün önemini vurguladığı ifade edildi.

TÜRKİYE’NİN TRABLUS BÜYÜKELÇİSİ’NDEN BM TEMSİLCİSİ SALAME’YE DAVET

BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Salame, Türkiye’nin Trablus Büyükelçisi Serhat Aksen ile yaptığı görüşmede, gerginliği durdurma ve çatışmaları azaltmak için devam eden çabaların yanı sıra Libya krizini çözecek siyasi yola öncelik vermenin önemini dile getirdi.

BM Libya Özel Temsilciliği’nin açıklamasına göre Türkiye’nin Trablus Büyükelçisi Serhat Aksen, Salame’ye Türkiye’yi ziyaret etmesi yönünde resmi bir davette bulundu.

Açıklamada, Salame’nin Ankara’ya davet edilmesinin Türk Büyükelçilerinin bir konferansına katılım ile bağlantılı olduğu bilgisi de yer aldı.

Şarkul Avsat