Medine Emiri: Kral Selman’ın talimatları hacıların huzurunu artırıyor

Medine Emiri Prens Faysal bin Selman bin Abdulaziz, Suudi Arabistan’ın kurucusu Abdulaziz bin Abdurrahman bin Faysal el-Suud’dan beri Mekke ve Medine’deki kutsal yerlere her zaman önem verdiklerini vurguladı. Hacıların güvenliğinin sağlaması konusunun önemli olduğunu ifade eden Medine Emiri, her yıl milyonlarca ziyaretçi için kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

Faysal ibadetleri kolaylaştırmak, hacıların güvenliğini ve huzurunu sağlamak adına ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını belirtti. Faysal, ülkesinin, hac ve umre organizasyonunda modern ve gelişmiş teknolojik araçlar kullandığına vurgu yaptı.

Faysal, “Kral Selman bin Abdulaziz, Rahman’ın misafirlerine ibadetlerinde kolaylık sağlanması, onların güvenliği, istikrarı ve huzurunun temin edilmesi yönünde talimatlar verdi. Böylece hacılar, hac vazifelerini rahatlıkla yerine getirebilecekler. Bu görevi bize verdiği için Allah’a şükrediyor ve bu görevden dolayı şeref duyuyoruz” dedi.

Prens Faysal bin Selman bin Abdulaziz bu açıklamaları, Arap ve Müslüman ülkelerinden hac ibadeti için Suudi Arabistan’a gelen çeşitli ülke heyetlerinin başkanlarıyla yaptığı toplantıda dile getirdi. Prens Faysal, heyet başkanlarını Suudi Arabistan’da görmekten mutlu olduğunu ifade etti:

“Sizleri ve ibadet için buraya gelen Müslümanları, Medine-i Münevvere halkı adına selamlıyorum. O hacılar ki çeşitli ülkelerden farz olan hac ibadetini yapmak ve insanların en hayırlısı Resulullah’ı selamlamak için geldiler.”

SUUDİ ARABİSTAN YÖNETİMİNE ÖVGÜ

Öte yandan toplantıya katılan Mescid-i Nebevi imam hatibi Şeyh Ali b. Abdurrahman El-Huzeyfi yaptığı konuşmada, Suudi Arabistan yönetiminin Mekke ve Medine’nin çevresi ve hizmeti için gösterdiği öneme övgüde bulundu. Huzeyfi hac ve umre için ülkeye gelenlere hizmet adına yapılan dev projelerin de Riyad’ın Müslümanlara verdiği önemi yansıttığını dile getirdi.

Şeyh Huzeyfi, hacıların bu kutsal günleri en iyi şekilde değerlendirmeleri gerektiğini ifade ederken, konuşmasında görüşlerini birçok hadisle dinleyicilere aktardı.

Bunun yanı sıra Suudi Arabistan Pasaportlar Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı bir istatistiğe göre, hava, kara ve deniz yoluyla yurtdışından hac ibadeti için ülkeye gelenlerin sayısı ilk kafilelerin gelmesinden Salı (23 Temmuz) gününe kadar 733 bine ulaştı. Müdürlük hava yoluyla gelen hacı sayısının 705 bin 360, karayoluyla gelenlerin 19 bin 25 ve deniz yoluyla gelenlerin 9 bin 121’e ulaştığını kaydetti. Bu da geçen seneye göre bu sene Suudi Arabistan’a gelen hacıların sayısında 71 bin 466 artışla yüzde 11’lik bir fark olduğunu gösteriyor.

SAĞLIK BAKANLIĞI: HACILARIN SAĞLIK DURUMU İYİ

Öte yandan Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı gelen hacılar arasında hiçbir bulaşıcı hastalığa ve salgına rastlanmadığını tüm ziyaretçilerin sağlık durumunun iyi olduğunu vurguladı.

Bakanlık, hacıları hastalıklardan koruma yolları konusunda çalıştıklarını ve küresel çapta sağlık alanında yeni gelişmeleri ve değişiklikleri takip ettiklerini duyurdu. Bakanlık, önemli hastalığı bulunan kişilerin kontrol merkezleri ve uluslararası sağlık kuruluşlarının hizmet verdiği noktalarda gözetim altına alınacağı ifade etti. Bu yıl hac için ülkeye gelen 300 bine yakın hacıya sağlık eğitimi verildiği aktarıldı.

TÜRKİYE: SUNULAN İMKANLAR MUAZZAM

Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Hizmetleri Daire Başkanı Remzi Bircan, Suudi Arabistan’ın hacıların rahatı için sunduğu imkânların “muazzam” olduğunu kaydetti.

Şarkul Avsat