Ukrayna Rus tankerini alıkoydu, Moskova sonuçları hakkında uyardı

Ukrayna, 2018 yılı sonunda Kerç Boğazı’nda iki ülke arasında meydana gelen gerginlikle bağlantılı olduğu şüphesiyle Karadeniz’deki limanlarından birinde Nika Spirit isimli Rus tankerini alıkoyarken, Moskova bu adımın sonuçları konusunda uyardı.

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), Rusya’nın 25 Kasım 2018’de sınır ihlali nedeniyle Kerç Boğazı’nda alıkoyduğu 3 Ukrayna gemisinin geçişini engellediği gerekçesiyle Nika Spirit isimli Rus tankerini alıkoyduklarını duyurdu.

Açıklamada, söz konusu tankerin daha önce Neyma olan isminin Kerç Boğazı’nda olanlardan sonra Nika Spirit olarak değiştirildiğine de dikkat çekildi.

Rusya, 25 Kasım 2018 tarihinde, Azak Denizi’nde karasularını ihlal ettikleri gerekçesiyle üç Ukrayna gemisine el koymuştu.

Gemilerdeki 24 kişi gözaltına alınmıştı. Söz konusu mürettebat, Rus ulusal sınırını ihlal ettikleri gerekçesiyle mahkeme kararıyla tutuklanmıştı.

RUSYA’DAN UYARI 

Rusya, Ukrayna’yı Rus tankerini alıkoymanın sonuçları hakkında uyardı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, AFP’ye yaptığı açıklamada, Rusya yönetiminin, gerekli adımları atmak için olayı incelediğini dile getirerek, “Rus vatandaşlarının rehin alınmasının söz konusu olması halinde, bu durum uluslararası hukukun en ağır şekilde ihlali olarak değerlendirilecek ve bunun sonuçları fazla beklemeye gerek kalmadan gösterilecek” şeklinde konuştu.

Şarkul Avsat