Vegan beslenen Suudi Arabistanlı genç sayısı arttı

Son yıllarda vegan restoranların ve vegan ürün satan marketlerin artması Suudi gençleri arasında vegan beslenme alışkanlığını da artırdı.

Sağlıklı yaşam, hayvan hakları ve çevre ile ilgili kaygılar, Suudilerin yemek yeme alışkanlıklarını değiştirmeleri ve hayvansal ürünleri kullanmayı bırakmaları için kilit faktörler oldu.

MİLYARDER SUUDİ VEGAN RESTORANLAR AÇTI

En göze çarpan etkiler arasında, geçen yıl Ocak ayında 2020’ye kadar Orta Doğu’da en az 10 vegan restoran açma sözü veren milyarder Prens Al Velid bin Talal’ın oğlu Halid bin Al Velid bulunuyor.

Ülke genelinde vegan ve vejetaryen menü sunan dükkân ve restoranların sayısı gün geçtikçe artıyor.

Sağlık, ülkedeki artan obezite sorunu hakkında kampanya yapılması ve birçok insanı daha iyi yemek seçimleri yapması için teşvik eden üç ana faktörün ilki.

VEGAN OLMAK İÇİN ÇEŞİTLİ NEDENLER

Hayvancılık ticaretinde etik olmayan uygulamaları protesto etmek için et ve hayvansal ürünleri kesmek, veganlığın yükselişinin bir başka nedeni, çevreye zarar verme korkuları ile birlikte, hayvancılığın sera gazı emisyonlarına, suya ve toprak bozulmasına katkıda bulunduğu görüldü.

Yine bazıları için vegan ya da vejetaryen olmak hala atılması zor bir adım.

Bir optometrist ve yoga meraklısı olan Banan Al-Sultan, sekiz yıl önce vegan olmaya karar verdi ama bu kararını uzun süre devam ettiremedi.

“RESTORAN SEÇENEĞİ OLMAYINCA VEGANLIĞI BIRAKTIM”

Banan el Sultan, “2011 yılında 6 aylığına vegan oldum ama bunu daha uzun süre devam ettiremedim. Benim için Suudi Arabistan restoranlarında yemek yeme seçeneği oldukça azdı. Restoranlarda salata ya da patates kızartması dışında bir şey yiyemiyordum” ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan’daki daha büyük süpermarket zincirleri vegan ve vejetaryen ürünleri stoklamaya başladığında, Al-Sultan eski coşkusunu toplamaya başladı ve şimdi üç aydır vegan diyetini başarıyla sürdürüyor.

Riyad’da 28 yaşındaki bir tercüman olan Loulwa Almarshad, vegan olmanın insanların sandığı kadar zor olmadığını söyledi.

VEGAN ÜRÜN SATAN MARKETLER ÇOĞALDI

Loulwa Almarshad, “İlk zamanlar biraz zor olabilir ama sizi çok zorlayacak kadar değil. Bugünlerde daha fazla farkındalık var ve dünya genelinde vegan sayısının artmasıyla hem restoranlarda hem de süpermarketlerde vegan ürünler bulunuyor” diye konuştu.

Suudi gıda dükkânları badem, soya ve hindistancevizi gibi içinde süt ürünleri bulunmayan sütler, vegan yağı, peynir, etsiz burgerler, sosisler, çerezler, sakızlı şekerler ve dondurmalar gibi lezzetler de dâhil olmak üzere çok çeşitli sebze seçeneklerini sunuyor.

Arab News