FBI, FaceApp uygulamasını araştıracak

ABD’li Senatör Chuck Schumer, son günlerde tartışmalara sebep olan Rusya merkezli fotoğraf düzenleme uygulaması FaceApp için mahremiyet ve ulusal güvenlik gerekçesi ile Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Federal Ticaret Komisyonu’ndan (FTC) soruşturma başlatmasını talep etti.

KİŞİSEL VERİLERE ULAŞIM SORUNU

Schumer, FBI Direktörü Christopher Wray ve FTC Başkanı Joe Simmons’e gönderdiği mektupta, kişisel veri ve görüntülere ulaşım sağlayan uygulamanın milyonlarca ABD vatandaşının mahremiyeti ve ulusal güvenliği için risk oluşturabileceği konusunu aktardı.

Schumer, gönderdiği mektubu Twitter hesabından da paylaştı. Schumer mektubunda, uygulamanın kullanıcıları, fotoğrafları üzerinde düzenleme yaparak kendilerinin genç ya da yaşlı hallerini görebilirler ve ya kullanıcılar cinsiyette değiştirebilir, ifadelerini kullandı.

Schumer, mektubunda “FaceApp’ın Rusya’daki konumu, şirketin ABD vatandaşlarının verilerini potansiyel olarak yabancı hükümetler dâhil olmak üzere üçüncü şahıslara nasıl ve ne zaman erişebileceği konusunda soru işaretlerine neden oluyor” ifadelerine yer verdi.

GÖRÜNTÜLER SİLİNİYOR MU?

Schumer, yapay zekâ uygulamasının kullanıcıların verilerini nasıl koruduğu veya kullanıcıların verinin kullanımdan sonra nasıl silinmesini sağlayabildiği açık olmadığını söyledi.

Schumer, fotoğraf düzenleme uygulamasının Rusya’daki konumunun, FaceApp’in yabancı hükümetler dâhil üçüncü tarafların Amerikan vatandaşlarının verilerine erişmesine nasıl izin verdiğiyle ilgili soruları artırdığını söyledi.

Medya kuruluşları tarafından yapılan açıklamada, FaceApp kullanıcı verilerini üçüncü şahıslarla satmayı veya paylaşmayı reddetti.

“Kullanıcıların yüzde 99’u oturum açmıyor; bu nedenle, bir kişiyi tanımlayabilecek herhangi bir veriye erişimimiz yok” diyen şirket, TechCrunch tarafından açıklanan bir bildiride, çoğu görüntünün yükleme tarihinden itibaren 48 saat içinde sunucularından silindiğini de sözlerine ekledi.

Şirket yaptığı açıklamada, şirketin araştırma ve geliştirme ekibinin Rusya’da olduğunu ancak bilgilerin Rusya’ya verilmediğini belirtti.

FaceApp uygulamasının, 80 milyonu aşkın bir kullanıcı kitlesi bulunuyor. FaceApp, internet sayfasında “Yüzünüzü, Yapay zekâ kullanarak tek bir dokunuşla değiştirin” diyerek kullananların görünüşlerinden fotoğraflar gösteriyor.

Arab News