İngiltere’nin yeni Dışişleri Bakanı Dominic Raab, İran tarafından el konulan petrol tankerinin biran önce serbest bırakılması gerektiğini söyleyerek, Tahran ile herhangi bir takasın gerçekleşmeyeceğini söyledi.
BBC radyosuna açıklamalarda bulunan İngiliz Bakan, “İran’la takas olmayacak” dedi. Raab konuya ilişkin açıklamasında, “Bir çeşit al ver işlemi değil bu. Bu tamamen uluslararası kanunlar ve uluslararası hukuk sistemiyle alakalı ve biz yasaların geçerli olması konusunda ısrarcıyız. İran uluslararası hukuka saygı duymalı” dedi.
Bakan, İngiliz televizyon kanalı Sky News’e yaptığı açıklamada ise, “İranlılar karanlıktan çıkmak istiyorsa, uluslararası kurallara uymaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Dominic Raab, İngiltere’nin Hürmüz Boğazı’nda gemi geçişini korumak için Avrupa ittifakı kurma girişimini desteklediğine dikkati çekti.
Öte yandan İngiliz fırkateyni HMS Duncan dün, Hürmüz Boğazı’na ulaştı. HMS Duncan’ın bölgeye gönderiliş amacı ise HMS Montrose gemisine eşlik etmek. İngiltere’den konuya ilişkin yapılan açıklamada, HMS Duncan fırkateyninin, diğer İngiliz bandıralı ticari gemilerin Hürmüz Boğazı’ndan güvenli geçişine eşlik etmek için Körfez’e gönderildiği aktarıldı.
İRAN GÖRÜNTÜLERİ YAYINLADI
Öte yandan İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO), geçtiğimiz haftalarda ele geçirdiği İngiliz petrol tankerine ait yeni görüntüleri yayınladı. Görüntülerde İngiliz savaş gemisiyle yayılan telsiz konuşmaları da var.
Tasnim haber ajansı ise, İngiltere bayraklı petrol tankeri Stena Impero’yu ele geçirmeden önce İngiliz savaş gemisiyle İranlı yetkililer arasında yapılan telsiz konuşmalarını yayınladı. Telsiz konuşmalarında İran tarafından operasyona müdahale edilmemesi istenirken, İngiliz aksanına sahip biri, “Bu İngiliz savaş gemisi F-236’dır” diyerek, savaş gemisinin bir ticaret gemisi ile uluslararası kabul görmüş sularda seyir halinde olduğunu belirtiyor. Buna karşılık Devrim Muhafızları’nda biri ise, “Hayatınızı tehlikeye atmayın. Tanker benim kontrolüm altında” uyarısı yapıyor.
İran’ın Körfez suları ve Hürmüz Boğazı’ndaki saldırıları stratejik deniz yolundaki güvenlik ile ilgili endişeleri yeniden gündeme getirdi. İran’ın İngiliz bandıralı petrol tankeri olan Stena Impero’ya el koyması, Tahran ve Londra arasında yaşanan gerginliğin tırmanmasına sebep oldu. Yaşanan bu olayın öncesinde İngiliz donanması, Cebelitarık Boğazı’nda İran’a ait petrol tankerine Avrupa Birliği yaptırımlarını ihlal ederek Suriye’ye petrol taşıdığı iddiası ile el koymuştu.
Tahran yönetimi dün, İngiltere’den İran’a ait petrol tankerini serbest bırakma talebinin yanı sıra Avrupa’nın Körfez bölgesine askeri filo göndermekten geri çekilmesi çağrısı yaptı.