ABD Senatosu, 3 Arap ülkesine silah satış vetosunu engelleyemedi

ABD Senatosu, Başkan Donald Trump’ın, Temsilciler Meclisi tarafından gönderilen ve ABD’nin üç Arap ülkesine yapmak istediği silah satışını engellemeyi öngören tasarı vetosunu, gerekli çoğunluk sağlanamadığı için engelleyemedi.

ABD Başkanı Trump, geçtiğimiz Mayıs ayında İran tehdidi ile yüzleşmek adına 8 milyar doları aşkın silah anlaşmasını onaylamak için acil durum mekanizmasına başvurdu.

Temsilciler Meclisi ve Senato anlaşmaları engelleyeme çalıştı. Temsilciler Meclisi, Trump yönetiminin bu anlaşmasını önlemek amacı ile iki kez oylama gerçekleştirdi. ABD Başkanı,  geçtiğimiz hafta görev süresi boyunca üçüncü kez Kongre kararlarını etkisiz hale getirecek vetoyu verdi.

Senato’da yapılan üç oylamada, 5 Cumhuriyetçi senatörün aleyhte oy kullanmasına rağmen yeterli salt çoğunluk sağlanamadı. Böylece ABD, Senato’nun itirazlarına rağmen Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Ürdün’e silah satışı gerçekleştirecek.

ABD Başkanı, Temsilciler Meclisi’ne gönderdiği mektupta, tasarının ABD’nin küresel rekabet yeteneğini zayıflatacağını savunarak ülkesinin müttefikleriyle kurduğu ilişkilere zarar vereceğini ileri sürmüştü. Trump bunun ile uğraşmak yerine, İran’ın rolü ile yüzleşmek ve Yemen’deki savaşı durdurmak için siyasi çözüm talebinde bulundu.

Şarkul Avsat