Suudi Arabistan: Hacı adaylarının güvenliği sağlamak için hazırız

Suudi Arabistan Hac, Umre ve Olağanüstü Güvenlik Gücü Komutanlığı, hacıların güvenliğinin kırmızı çizgileri olduğunu belirterek, kutsal toprakların ziyaretçilerinin rahatsız edilmesine izin verilmeyeceğini duyurdu. Açıklamada, ayrıca Mescid-i Haram ve hac ibadetinin yerine getirileceği diğer yerlerdeki kalabalığı yönetmek için 3 aşamadan (güvenlik, trafik ve organizasyon) oluşan genel planın uygulamaya geçirilmesinin onaylandığı belirtildi.

Hac, Umre ve Olağanüstü Güvenlik Gücü komutanlarından Said el-Karni, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Plandaki aşamaların başarıya ulaşmasını sağlamak adına teknolojiyi ve havadan takip sistemini kullanıyoruz. Gerekli hazırlıkların tamamlanması ve yaya ve araç trafiğinin yönlendirilmesi için birçok ek destek planımız bulunuyor. Bunların yanı sıra en ince ayrıntıları naklederek hacıların güvenlik ve konforunu temin etmek için Mescid-i Haram ve hac ibadetinin yerine getirildiği diğer yerleri izleyen 5 binden fazla yüksek kaliteli kamera konumlandırdık’’ ifadelerini kullandı.

Karni, dün, Mina’da düzenlenen basın toplantısında, “Hac ibadetinin yerine getirileceği yerlerin çevresinde yeterli sayıda güvenlik görevlisi ve ekipmana sahip bir güvenlik çemberi oluşturuldu. Allah’ın izniyle kötü niyetli hiç kimse bu çemberi aşamayacak. Ayrıca radikal tutumlar sergileyenleri gözaltına almak ve haklarında gerekli işlemlerin yapılmasını sağlamak için bölgede resmi ve sivil çok sayıda güvenlik görevlisi konuşlandırıldı” ifadelerini kaydetti.

Mekke polisinin, sosyal medya sitelerini ve şirketlerini izlemek için teknik bir ekip oluşturduğuna dikkat çeken Karni, “Tüm bu çabalar, Müslümanların hac ibadetlerini kolay bir şekilde yerine getirebilmesi için. Haccın, gücü yetene farz olduğunu biliyoruz, öyleyse neden talimatlara uymayarak kendimizi tehlikeye ve cezaya maruz bırakıyoruz” sorusunu yöneltti.

Hacıların dinlenme alanları ile ilgili durum hakkında ise el-Karni, “Bu durumda Hac ve Umre Bakanlığı ile irtibata geçiliyor. Bakanlık da hacıları çadırlarına yönlendiriyor. Kusurlu bulunduğu takdirde hac rehberini sorgulamaya alıyor. Bölgede hacılara ve yetkililere yönelik elektronik kimlik doğrulama sistemi oluşturuldu. Hac izni olmadığı halde bölgede bulunan Suudi vatandaşlarıyla ve ülkede ikamet edenlerle ise talimatlara uygun bir şekilde muamele edilecek” açıklamasında bulundu.

Mescid-i Haram Özel Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Muhammed el-Ahmedi ise hac dönemi boyunca namaz vakitlerinde Mescid-i Haram’ı ziyaret eden hacıların sayısının 5 milyona ulaşacağını öngörüyor.

Mescid-i Haram’ın kapasitesinin 3. Suudi Genişletme Projesi ile 1 milyon kişiye ulaştığına dikkat çeken el-Ahmedi söz konusu 3 aşamalı plan hakkında ise şöyle söyledi:

“Plan, insan yoğunluğunun Mescid-i Haram ve çevresinde eşit dağılımını içeriyor. Bu kapsamda tavaf ve say akışının aksaksız bir şekilde devam etmesini sağlamak ve hacıların kolaylıkla giriş çıkışlarını temin etmek de yer alıyor. Ayrıca tavaf kapasitesi saatte 105 bine ulaşıyor. Kâbe avlusu 30 bin, Kabe’nin zemin katında bulunan tavaf alanı 10 bin, 2. katı 28 bin, tekerlikle sandalyelere ayrılan koridor 2 bin, Mescid-i Haram’ın üstü ise 36 bin kişi kapasiteli. Safa-Merve Tepeleri de hemen hemen aynı kapasiteye sahip.”

Söz konusu planın kalabalığı nasıl yöneteceği ve hac döneminde beklenen insan yoğunluğunu nasıl organize edeceği konusunda çeşitli eğitim ve sertifikalar alan uzman güvenlik personelleri tarafından uygulanacağını belirten el-Ahmedi, “Herkes, Kabe’nin misafirlerinin hac ibadetlerini kolaylıkla eda edebilmeleri için kendisine emanet edilen görevi en üst düzeyde hassasiyet, özveri ve samimiyetle yerine getirmeye hazır” dedi.

Hac Kuvvetleri Yol Güvenliği Komutanı Halid ed-Dabib ise geçtiğimiz dönemde 267 binden fazla kişinin ve 114 binden fazla aracın geri çevrildiğini ve hac izni taşımayan 59 kişinin ve 6 sürücünün ise gözaltına alınarak, haklarında ilgili makamlar tarafından yasal işlem başlatıldığını duyurdu.

Halid ed-Dabib, ayrıca güvenlik çemberi oluşturarak, Mekke’ye girmesine izin verilmeyen kişi ve araçların Mikat sınırlarından giriş sağlamasını engellemek için hazırlanan planın ilk aşamasının hayata geçirme noktasında, karayolu güvenliğinden sorumlu özel kuvvetlerin erken davrandığını söyledi.

Şarkul Avsat