ABD’den Merkel’e Hürmüz Boğazı eleştirisi

ABD’nin Berlin Büyükelçisi Richard Grenell bugün yaptığı açıklamada,  Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Hürmüz Boğazı’nda uluslararası askeri koalisyona katılımdan kaçınmasına yönelik sert eleştirilerde bulunarak, Avrupa’nın en büyük ekonomisinin daha fazla küresel sorumluluk alması gerektiğini ifade etti.

ABD, İran tehditleriyle mücadele etmek ve Hürmüz Boğazı’nda deniz ticaretini korumak için Almanya’ya, kurulacak deniz gücüne katılma çağrısında bulunmuştu. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas dün yaptığı açıklamada, ülkesinin, Hürmüz Boğazı’nda ABD liderliğinde oluşturulacak deniz gücüne katılmayı reddettiğini söyledi.

Bakan açıklamasında, Almanya’nın İran ile yaşanan gerginliği azaltmak istediğine değinerek, bu durumun çözülmesi için tarafların karşılıklı önemli adımlar atması gerektiğini ifade etti.

Reuters haber ajansına göre, ABD’nin Berlin Büyükelçisi Grenell, Augsburger Allgemeine gazetesine yaptığı açıklamada Almanya’ya atıfta bulunarak, “Avrupa’nın en büyük ekonomisi daha fazla küresel sorumluluk almak zorunda” ifadelerini kullandı.

Grenell, Almanya’nın ABD’nin Hürmüz Boğazı’ndaki askeri misyonuna destek vermesi için haftalardır beklediklerini belirtirken, Alman bir bakanın talebin değerlendirildiği açıklamasının ardından Dışişleri Bakanı’nın ABD’nin talebini reddettiklerini açıklamasının şaşırtıcı olduğunu ifade etti.

Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer dün Brüksel’de yaptığı açıklamada “ABD’nin talebini değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD ile Almanya arasındaki ilişkiler, Başkan Donald Trump’ın ABD yönetiminin başına geçmesi ile daha da kötüye gitti. Bunun en önemli sebepleri arasında ise vergiler ve Nord Stream 2 projesi olduğu ifade edildi.

Şarkul Avsat