İngiltere’nin ilk başörtülü Müslüman kadın Jokeyi

Khadijah Mellah, Goodwood hipodromunda düzenlenen at yarışında birinci olarak İngiltere’nin ilk başörtülü jokeyi olarak tarihe geçti.

Khadijah Mellah, bitiş çizgisini Haverland isimli atıyla geçerek diğer 11 kadın jokeyi geride bıraktı.

Yoksul bir güney Londra mahallesinden olan 18 yaşındaki Mellah, Nisan ayına kadar hiçbir yarış atına binmemişti ve Goodwood, profesyonel olmayan jokeyler için bir yardım yarışı olan Manolya Kupasındaki zaferini “masal galibiyeti” olarak nitelendirdi.

İLK BAŞÖRTÜLÜ JOKEY

Eski Olimpiyat bisikletçisi ve jokey Victoria Pendleton ve sunucu Vogue Williams da dâhil olmak üzere binicilere karşı yarışan Mellah, yarıştan önce “çılgın” olduğunu ve İngiliz rekabetçi at yarışında ilk kadın Müslüman Jokey olduğunu dile getirdi.

Mellah, “Müslüman kadınlar hakkında çok sayıda baskı klişesi bulunuyor ve Müslüman kadınların tutkularını ve rüyalarının peşinden gidemeyecekleri şeklinde bir yanlış algı var” diye konuştu.

Çok sayıda Müslüman kadın, halka açık alanlarda başlarını hicap ya da başörtüsü ile kapatıyorlar, muhafazakârlığın bir göstergesi olarak. Bu bazı kişiler tarafından kadına baskı olarak tanımlanıyor.

Mellah, Ebony Horse isimli bir binicilik merkezi keşfetmesiyle yedi sene önce ilk defa at binmeye başladı.

“ROL MODEL OLMAK İSTİYORUM”

Mellah’ın binicilik tutkusunun anlatıldığı “Rüyayı Sürmek” isimli bir belgesel çalışması da yapım aşamasında ve sonbaharda vizyona girmesi bekleniyor.

Sonbaharda üniversiteye başlayacak olan Mellah, yarışa hazırlanırken “uykusuz geceler” geçirdiğini söyledi.

Khadijah Mellah, “Kendi güvenli alanlarında istedikleri şeyleri yapamayacaklarını düşünenlere ve hayallerini devam ettirmek isteyenlere rol modeli olmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

İngiltere merkezli Müslüman Kadınlar Spor Vakfı, bu dönüm noktasına ulaşılmasının çok uzun sürdüğü için “endişelendiklerini” ancak Mellah’ın başkaları için bir iz bıraktığını söyledi.

Arab News