ABD’den Körfez’de seyrüsefer güvenliği için ittifak adımı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bugün yaptığı açıklamada, ülkesinin, İran’ın Körfez’deki ihlallerine karşı, bölgede askeri ve siyasi ittifak çabalarına güvendiğini ifade etti.

DPA’nın haberine göre Pompeo, Sidney’e gerçekleştirdiği ziyaret sıraında, İran’ın seyrüsefer güvenliğini tehdit eden davranışları konusunda mücadelede yardımda bulunması için Avustralya’ya resmi bir talepte bulundu. Ancak bu talep, Avustralya hükümeti tarafından olumsuz karşılandı.

Pompeo, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Avustralya’nın Suriye’yi istikrara kavuşturma çabaları, Afganistan’ı terörizmden uzak tutma ve İran’ın Hürmüz Boğazı’ndaki uluslararası deniz taşımacılığı operasyonlarına yönelik haksız saldırılarıyla mücadele etme gibi en acil dış politika zorluklarına karşı ortağımız olmasını umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Avustralya Savunma Bakanı Linda Reynolds, herhangi bir karar alınmadığı söyledi.

Reynolds, gazetecilere yaptığı açıklamada, “ABD tarafından yapılan talep çok ciddi. Ancak henüz herhangi bir karar alınmadı” dedi.

Geçtiğimiz haftalarda Tahran’ın Hürmüz Boğazı’ndaki İngiliz bandıralı bir tankeri alıkoymasının ardından İran ve Batı arasındaki gerilim artmıştı. Öte yandan Londra, bu hayati koridorda seyrüsefer özgürlüğünü desteklemek için Körfez’deki MS Montrose fırkateynine eşlik etmesi için Duncan destroyerini bölgeye gönderdi.

ABD ve İngiltere, Hürmüz Boğazı’ndaki seyrüsefer güvenliğini sağlamak için bir deniz misyonu kurma çağrısında bulundu. Birçok Avrupa ülkesi, bu teklifi desteklediğini belirtti.

Şarkul Avsat