Rabıta’nın ‘Dinler Arası Uyum’ zirvesi Sri Lanka’da başladı

Dünya İslam Birliği’nin (Rabıta), Sri Lanka’nın başkenti Kolombo’da Devlet Başkanı Maithripala Sirisena, Vatikan, İslam, Hristiyanlık, Yahudilik, Budizm ve Hinduizm dinlerinin temsilcilerinin katılımıyla ‘Dinler Arası Uyum’ isimli bir zirve başlattı. Zirveye, ayrıca 2 bini aşkın din alimi, politikacı, aydın ve medya mensubunun da katıldığı ifade edildi.

Sri Lanka Devlet Başkanı Sirisena, “Terör eylemlerinden zarar gören yalnızca Hristiyanlar değil.  Şu an bizim için önemli olan halk arasında nefret dilini sona erdirmek. Sri Lanka, tarihsel olarak farklı inançlara mensup vatandaşlar arasında sevgi, barış ve uyuma sahip bir ülke. Terör saldırıları oldukça trajik ve korkakçaydı. Sri Lanka halkı zarar gördü. Bu suçu işleyen terör örgütü İslam’ı temsil etmiyor. Saldırganların kendini Müslüman olarak adlandırması nedeniyle İslam mensupları da büyük acılar çekti. Barış, akıllıca ve kolay bir seçimdir. Bu zirvenin Sri Lanka’daki insanlar arasında barış, uyum ve bir arada yaşama mesajını yayacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Sirisena, barış ve dinler arasında uyum konusundaki çabalarından ötürü Rabıta Genel Sekreteri Dr. Muhammed bin İsa’ya ülkenin en yüksek nişanesini takdim ederek, “Daimi barış elçisi olması bizi mutlu ediyor” dedi.

Öte yandan Dr. Muhammed bin İsa, zirvede yaptığı konuşmada, “Bu yıl hain teröristlerin eliyle ibadet yerleri ve başka bölgeleri hedef alan saldırılara maruz kalan Sri Lanka’daki tarihi zirve bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Bu yılın başlarında, Yeni Zelanda’nın Christchurch kentin de Müslümanlara ait iki cami korkunç bir terör saldırısına uğradı. Kaliforniya’da da bir Yahudi sinagogu acımasız bir terörist saldırısına maruz kaldı. Daha önce ise ABD’nin Pensilvanya eyaletinde de bir kiliseye saldırı gerçekleştirilmişti. ‘Din Barışı’ konulu bu önemli zirve, inançların hakikatinin, sevgi, uyum ve barış olduğunu açıklama kararlılığını vurguluyor. Din, insanlık için hiçbir zaman kötülük olmadı. İslam dininde Allahu Teala, Hz. Peygamber (sav) için “Biz seni ancak alemlere rahmet olarak gönderdik.” (21/107) buyuruyor. Fakat kötü niyetli ve zihinleri yıkanmış olanlar bundan hoşlanmadılar. Bu yüzden dini, hedeflerine ulaşmak için bir köprü haline getirdiler. Lider, dini adamı ve referans olarak görevimiz, canlı tanıklıkla dünyaya gerçeği açıklamak için bu sahte iddialar ile mücadele etmektir. İbadet yerleri de dahil olmak üzere birçok güvenli ve huzurlu yer, dünyayı sarsan terör eylemlerine maruz kaldı. Bu eylemler yalnızca arkasında olanların fikir ve hedeflerini yansıtıyor” şeklinde konuştu.

Rabıta Genel Sekreteri İsa, “Terör eylemlerine rağmen dünyamız, Allah’ın izniyle güvende kalacak.  Bu güçler, düşüncelerimizden bağımsız kalacaktır” dedi.

Zirvede yer alan katılımcılar, bu eylemlerin herkesi hedef aldığını ve terörist grupların faillerinin Pensilvanya, Kaliforniya veYeni Zelanda’daki Christchurch camileri trajedisinde olduğu gibi aynı dinlere atıfta bulunduğuna işaret etti.

Öte yandan Rabıta Genel Sekreteri, Sri Lanka Başbakanı, Parlamento Başkanı, bazı üst düzey yetkili ve Müslüman, Hristiyan, Budist ve Hindu dini liderleriyle bir araya geldi. Dr. İsa, ayrıca Kolombo’da bombalanan kilisenin papazı ile bir araya gelerek başsağlığı dileklerinde bulundu.

Şarkul Avsat