İran, Körfez’de yabancı bir petrol tankerini daha alıkoydu

İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO), bugün, Körfez’de yabancı bir petrol tankerini Arap devletlerinden birine yakıt kaçırdığı iddiasıyla alıkoydu. Bu bilgi, İran’da bir televizyon kanalı tarafından aktarıldı.

Şarkul’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre DMO komutanlarından biri, alıkonulan petrol tankerinin 700 bin litre yakıt taşıdığı ve 7 kişilik bir mürettebatı bulunduğunu açıkladı.

Geçtiğimiz ay Tahran’ın Hürmüz Boğazı’ndaki İngiliz bandıralı Stena Impero isimli bir tankeri alıkoymasının ardından İran ve Batı arasındaki gerilim artmıştı. Daha önce ise İngiliz kuvvetleri, Suriye’ye yönelik yaptırımları ihlal etmekle suçlayarak Cebelitarık yakınlarında bir İran petrol tankerini alıkoymuştu.

İngiltere, Londra ve Paris öncülüğünde Hürmüz Boğazı’ndaki seyrüsefer güvenliğini sağlamak için bir Avrupa deniz misyonu kurma çağrısında bulundu. ABD ise artan İran tehditleri arasında bölgesel seyrüsefer güvenliğini sağlamak için deniz misyonu kurma planı üzerinde çalışıyor.

Geçtiğimiz Mayıs ayında çok sayıda petrol tankeri Körfez sularında saldırıya uğramıştı.

Öte yandan Londra, bu hayati koridorda seyrüsefer özgürlüğünü desteklemek için Körfez’deki MS Montrose fırkateynine eşlik etmesi için Duncan destroyerini bölgeye gönderdi.

Şarkul Avsat