Filistin’in ‘Yılanlı Adam’ı ölüme meydan okuyor

Abdulfettah Asaliye, sabahın erken saatlerinde, Gazze Şeridi’nin doğusundaki bölgelerde çalıların arasında dolaşıyor. Ağaçlar arasında sürünen “arkadaşını” arıyor. Onu bulması ise çok uzun sürmüyor. Keskin görüşü, yılanları kolayca görmesine yardımcı oluyor. Bu çerçevede Asaliye, yaptığı açıklama “Yılanlara olan sevgim, beni ağaçlar arasına yönlendirdi” ifadelerini kullandı.

Independent Arabia’dan İzzeddin Ebu Ayşe’nin haberine göre Tarım arazileri arasında yılların bulunduğu alanı keşfetmek, Abdulfettah’ın hırçın bir savaşa ve kumar oynadığı bir oyuna başlaması anlamına geliyor. Bu oyunda ise bir kazanan ve bir de kaybeden var. “Bir yılan tarafından yenilgiye uğramam. Genellikle onu avlar ve yeni evine götürürüm”.

Taraflar arasındaki savaşın süresi, en fazla 5 dakika, en kısa olarak ise yılanın türüne bağlı olarak birkaç saniye sürüyor.

Gazze Şeridi’ndeki tek “yılanların adamı” olan Abdulfettah, onları yakalamak ve evcilleştirmek için çalışıyor. Ancak onlarla başa çıkmada bir hata yaparsa bu, çok fazla zarara neden olabilir.

“FİLİSTİN YILANI”

Yılanı çalılar arasında buldu. Daha hızlı sürünmeye başladığını hissettiğinde Abdulfettah, yılandan daha akıllıca davrandı, onun için bir tuzak kurdu ve hızlı bir şekilde onu yakalamayı başardı. Abdulfettah Asaliye, yaptığı açıklamada ise “Bugün için onu yakalamam yeterli” dedi.

Sarı renkli ve kahverengi çizgili olan Filistin yılanı, Doğu Akdeniz bölgesinin en tehlikeli yılanı. 130 cm uzunluğuna sahip. Abdulfettah’ın elinde ise bu türden ondan fazla bulunuyor.

YILANLI ALAN

Abdulfettah’ın evinde, oldukça küçük ikinci bir ev daha var. Bu küçük ev, kendi evinin üst katında, çok sayıda sürüngenin barınabileceği bir odadan oluşuyor. Naylonla çevrili olan bu oda, her birinde bir yılan türü bulunan farklı boyutlarda cam kurular içeriyor. Ortadaki yuvarlak masada da ölen sürüngenler mevcut.

Bu odada, 23 tür ve 150’den fazla yılan var. Filistin Kara Hayatı Derneği’ne göre Filistin’de 9’u zehirli ve 25’i zehirsiz yaklaşık 34 tür yılan bulunuyor.

Abdulfettah, yılanlarını son iki yıl boyunca, çayırlar arasında keşif gezileri yapmaya başladıktan sonra ya da bazı çiftçilerin ve vatandaşların yardım talepleri sırasında topladı. Yaptığı açıklamada ise “Sosyal medyada bir kampanya başlattım. Arazisine veya evine yılan giren kişilerin beni aramasını isteyerek, onlarla ben ilgilendim” ifadelerini kullandı.

SERTİFİKASIZ TECRÜBE

Cam kutulara bakan Abdulfettah, “Dünyadaki en hızlı tür “Ebu Selul” türü. Zeytin hastalıklarına neden olan bazı böcekleri öldüren özel “zeytin yılanları” sınıfına ait. Bu yılanlar, kumun altında yaşayan bir kum yılanı. Kara yılan ise en tehlikeli ve en güçlüsü. Fare yılanı da en ölümcül dişlere ve zehre sahip olan yılandır” dedi.

Yılan beslemesindeki uzun tecrübesi (yaklaşık 20 yıl), hiçbir bilimsel dereceyle olmadı, aksine tamamen uygulama ve tecrübeyle edinildi. Bu tecrübe, her bir türün özelliklerini öğrenmesini sağladı ve kendisini, yılanlarla başa çıkma hususunda sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla farkındalık kampanyaları başlatmaya yöneltti.

Boş zamanlarını genellikle küçük “yılan odasında” geçiren, yılanlarla oynayan ve onlarla ilgilenen Abdulfettah, her gün yılanlar tarafından ısırıldığını da belirtti.

Abdulfettah, ısırıklara nadiren maruz kalarak, daha sonra hastaneye gidiyor. Filistin’deki yılanlar, zehirli ve zehirsiz olarak ikiye ayrılırken, eğer yılan ısırması sırasında zehrini akıtırsa da bu zehirden kurtulmak pek mümkün olmuyor.

KEMİRGENLER

Abdulfettah, yılanlarının hayatta kalması için uygun olan her tür yiyeceği onlara sağlıyor. Bu çerçevede Filistin yılanı, fare yerken, kum yılanı böcek, kara yılan da kemirgenlerle besleniyor.

Bu sebeple de yılan yetiştiricileri, onlara yiyecek sağlamak için odasında birçok kemirgen ve böcek de toplar. Yılanlar genellikle özel koşullarda yaşar, yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden de naylonla çevrili bir odaya uygun sıcaklık koşullarını sağlamak için uygun kutular koyulmakta. Abdulfettah’a göre elektrik kesintisi dolayısıyla çoğu yılan ölüyor. Gazze’de ise genellikle 20 saat boyunca elektrik kesintisi yaşanıyor.

Ölen yılanlar için Abdulfettah’ın farklı bir yöntemi var. Onları küçük bir odanın bir sergi duvarlarında sergiliyor. Ancak İsrail’in Gazze’ye uyguladığı giriş yasağı ve fiyatının oldukça yüksek olması sebebiyle formaldehit maddesini elde etmesi zor.

Ona göre birçok yılan türü, kentleşme ve nüfus yoğunluğu nedeniyle neslinin tükenmesiyle karşı karşıya. Bu sebeple Abdulfettah, türlerin yok olmasından korkarken, “bilimsel ad, her türün özellikleri ve ısırıkları önleme yöntemleri” açısından her birini dikkatlice incelemeye çalışıyor.

Asaliye’nin gerçekleştirmek istediği hayali ise, Avrupa’da yayılmış farklı tür yılanları da ithal ederek, ısırıklarını tedavi etmek için bir aşı geliştirebilecek bir ülkeye, sahip olduğu yılanların zehrini ihracat etmek.

Şarkul Avsat