İtalya, göçmenleri kurtaranlara 1 milyon euroya varan cezalar kesecek

İtalya’nın aşırı sağcı İçişleri Bakanı Matteo Salvini’nin desteklediği tartışmalı yasanın İtalyan parlamentosunda onaylanmasıyla birlikte, denizde mahsur kalmış göçmenleri kurtaran mülteci yardım gemilerine 1 milyon euroya varan (yaklaşık 6 milyon 174 bin TL) cezalar kesilebilecek.

Yasa uyarınca, kurtarılan mültecileri İtalya’ya getiren gemi kaptanları eğer izin sahibi değilse tutuklanacak; gemilerine el konulabilecek; işletme sahipleri ise 150 bin euro ile 1 milyon euro arasında değişen para cezalarıyla karşı karşıya kalacak.

İtalya’da meclisin üst kanadı olan Cumhuriyet Senatosu, pazartesi günü 160 kabul oyuna karşılık 57 ret oyuyla yasayı onayladı.

Alt meclisin çoktan onayladığı yasayı şimdi de İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın onaylaması gerekiyor.

2019 haziranda bir kararname olarak sunulan tasarı, kamu görevlisini tehdit etmek gibi kamu gösterileriyle bağlantılı suçlar için daha sert cezalar da getiriyor.

İçişleri Bakanı Salvini Twitter’da yaptığı bir paylaşımda “Polis kuvvetlerine daha fazla güç ve daha çok sınır kontrol yetkisi veren, daha çok Mafya mensubunun tutuklanmasını sağlayan Güvenlik Kararnamesi artık bir kanun. Teşekkürler İtalyanlar ve Kutsal Bakire Meryem” dedi.

Ancak yasa, güvenliğe herhangi bir etkisi olmadığı ve gereksiz acılar getireceği eleştirisinde bulunan gözlemcileri endişelendiriyor.

BM’nin mülteci örgütü UNHCR yasanın “denizdeki kurtarma faaliyetlerini engelleyebileceği veya önleyebileceğinden” bahsederek “kaygılarını” dile getirdi.

SOS Mediterranee yardım kuruluşuyla beraber Orta Akdeniz’e yeni bir gemi konuşlandıran İtalya Sınır Tanımayan Doktorlar (STD) örgütü yasanın “savunmasız insanların hayatını riske atarak…gereksiz acılara neden olacağını” açıkladı.

Tasarı ilk teklif edildiğinde STD İtalya Başkanı Claudia Lodesani bunun “hastaneye hasta taşıyan ambulanslara ceza kesmeye benzediğini” söylemişti.

Akdeniz’i geçmeye çalışan insanlara yardım hattı sağlayan Alarm Telefonu (Alarm Phone) üyesi Maurice Stierl de “Açıkçası bu güvenlik kararnamesinin tek niyeti, göçmenlerle dayanışma gösteren kimseleri korkutmak” dedi. Stierl ayrıca Akdeniz’deki “toplu ölümleri sonlandırmak için” çalışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Akdeniz’de kurtarma operasyonları yürüten bir diğer yardım kuruluşu Sea-Watch ise yasayı “çok tehlikeli bir gelişme” ve “yasal ve meşru kurtarma operasyonlarını” engelleme yönünde “ölümcül bir strateji” olarak nitelendirdi.

Sea-Watch sözcüsü Haidi Sadik “Kararname, denizdeki insan yaşamını koruyan uluslararası denizcilik yasa ve sözleşmelerine karşı devlet öncülüğünde bir meydan okuma kültürü yaratan güç suistimalidir” dedi.

Sea-Watch’ın kurtarma gemilerinden Sea Watch 3’ün kaptanı Carola Rackete geçen haziranda mahsur kalan 40 mülteciyi kurtardıktan sonra, karaya çıkmasına engel olan ablukayı yarması nedeniyle tutuklanmıştı.

Ancak İtalyan bir yargıcın “insanların hayatlarını kurtarmak için görevini yaptığı” hükmü üzerine birkaç gün sonra serbest bırakılan Rackete, kendisini “korsan” diye niteleyen Salvini’ye karşı hakaret davası açmıştı.

Rackete hakkında, yasa dışı göçe yardım ettiği iddiasıyla açılan soruşturma sürüyor.

Kararnamenin kabulü, Roma’daki iki iktidar partisi -Salvini’nin aşırı sağcı Lig Partisi ve düzen karşıtı Beş Yıldız Hareketi- arasındaki güç mücadelesinden sonra gerçekleşti.

Parlamentodaki oylama, İtalyan hükümetlerince yasamayı hızlandırmak ve parlamento kanatlarındaki tartışmaları azaltmak için sıklıkla kullanılan güvenoyu ile kolaylaştırıldı. Güvenoyunu kaybetmesi halinde Salvini istifa etmek zorunda kalacaktı.

Independent Türkçe