Sisi’den Afrika ülkeleriyle ortaklığı genişletme talimatı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Başbakan Mustafa Medbuli, İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ve bazı bakanların katılımıyla düzenlenen toplantıda Afrika ülkeleriyle iş birliği kapsamını genişletme yollarını görüştü.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Bessam Radi, toplantıda Afrika ülkeleri ile hem ikili hem de çok taraflı ilişkilerde iş birliğini güçlendirmek amacıyla Afrika Birliği içerisinde Mısır Cumhurbaşkanlığı’nın yıl içindeki faaliyetlerinin gündeme alındığını belirtti.

Radi yaptığı açıklamada Afrika Birliği’nin kurucu ülkeleri arasında yer alan Mısır’ın Birlik içerisindeki merkezi rolünü yeniden üstlenmesi yolunda adımlar atmaya gayret ettiğini ve bu çabaların Afrikalı kardeş ülkeler tarafından da memnuniyetle karşılandığını ifade etti.

Sözcü Radi, Cumhurbaşkanı Sisi’nin toplantıda Afrika ülkeleriyle iş birliği kapsamını genişletme talimatı verdiğini, bu kapsamda bütün Afrika halklarıyla medeniyet köprüleri kurulmasını, Mısır’ın Afrika Kıtası için imkânlarını seferber etmesini ve Afrika’da barış ve güvenlik ortamına hizmet edecek ortak çalışma mekanizmalarının geliştirilmesini istediğini söyledi. Ayrıca Sisi’nin Afrika Birliği’nin Ajanda 2063 ve Mısır’ın 2030 sürdürülebilir kalkınma vizyonu çerçevesinde, Mısır inisiyatiflerinin ve faaliyetlerinin sürekliliğini sağlamak hedefiyle ikili düzeyde veya Afrika Birliği kurum ve mekanizmalarıyla geleceğe dönük ortak işbirliği imkanlarının ortaya konulmasını talep ettiği kaydedildi.

Sisi’nin başkanlığını yaptığı toplantıya Başbakan Medbuli’nin yanı sıra Dışişleri, Ticaret ve Sanayi, Sağlık, Ulaştırma, Maliye, Kamu, Tarım ve Toprak Islahı, Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırmalar, İskan, Elektrik ve Yenilenebilir Enerji bakanları da hazır bulundu.

Toplantıda ayrıca, geçen mayıs ayında Afrika Kıtası’ndaki serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesi ve en son Nijer’de düzenlen Afrika Birliği 12. Olağanüstü Zirvesi’nde serbest ticaret bölgesinin resmi olarak başlatılması yoluyla Mısır Cumhurbaşkanlığı’nın ekonomik ve bölgesel entegrasyon alanında Afrika Birliği’ne yönelik öncelikli planının uygulama adımları görüşüldü. Bunun yanı sıra Kahire-Cape Town yolu gibi Afrika’daki altyapı projeleri ile karasal entegrasyonun sağlanmasına katkıda bulunacak projeleri ve elektrikle ilgili hamleleri destekleme çabalarının kararlılıkla sürdürülmesi kararı alındı.

Mısır Parlamentosu’nda önceki gün bir dizi Mısırlı ve Afrika Birliği temsilcisinin katılımıyla gerçekleşen oturumda Afrika Birliği ile tüzüğün birleştirilmesi yolunda uzlaşıya varılması da dahil olmak üzere bilgi ve tecrübe alışverişi, su alanında karşılıklı iş birliğini teşvik ve başta tarım olmak üzere çeşitli alanlarda yatırım fırsatlarını aktif hale getirmenin gerekliliği dile getirildi.

Söz konusu toplantı, Pan-Afrika Parlamentosu’nda Anlaşmazlıkları Çözme ve Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Komisyonu Başkanı Abdu Bakkar Kon Sadıkî’nin başkanlığında düzenlendi.

Fas’ın Pan-Afrika Parlamento Temsilcisi Nureddin Kurbal toplantıda yaptığı açıklamada, teknolojinin Afrika ülkelerindeki su sorununun çözümünde stratejik bir rol oynayabileceğine dikkat çekerek su tüketiminin ve yönetiminin kapsamlı bir şekilde ele alınması ve bunun için net bir çalışma planı ortaya konulması gerektiğini vurguladı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı Su İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Es-Sefir Yasir Surur da su alanında ortak iş birliği, yerel düzeyde sürdürülebilir bir yönetim biçimine ulaşma ve su konusunda farkındalığı artırma hedefiyle Birlik tüzüğünde su ile ilgili maddelerde düzenleme yapılması gerektiğini kaydetti.

Surur, ayrıca Mısır Parlamento Başkanı Ali Abdulal’ın Nil Nehri’ne kıyısı bulunan ülkelerin temsilcilerinin yer alacağı bir çatı örgütün kurulması önerisine dikkati çekerek bu önerinin özel alanlarda dayanışmaya, tüm düzeylerde diyalogun aktifleştirilmesine ve ortak iş birliğine hizmet edeceğini belirtti.

Ugandalı Temsilci Morris Ogenga-Latigo da Mısır’ın Uganda’da tarım yatırımlarını artırmasının önemine işaret ederek “Victoria Gölü, suyun pratikte kullanımı noktasında hepimizi yakınlaştıracak” ifadelerini kullandı. Ugandalı Temsilci ayrıca bu alanda ortak iş birliği olanaklarını geliştirmek için yasama tecrübeleri konusunda karşılıklı alışverişin gerekli olduğunu kaydetti.

Şarkul Avsat