“Suudi Arabistan Yemen’i Aydınlatıyor”

“Suudi Arabistan Yemen’i Aydınlatıyor” girişimi Yemen’in enerji ihtiyacını karşılayacak. Projenin, bölgedeki enerji maliyetlerini azaltılması ve sürdürülebilir olması bekleniyor.

Suudi Arabistan’ın Yemen Büyükelçisi Muhammed Al Cabir, “Yemen’in Kalkınması ve Yeniden İmar Edilmesi Programı” kapsamında uygulanan “Suudi Arabistan Yemen’i Aydınlatıyor” girişiminde, sürdürebilir olması, çevre dostu olması ve aynı zamanda maliyetin aza indirmesi amacıyla güneş enerjisinin kullanıldığını söyledi.

Al Cabir el-Arabiya ile yaptığı röportajda, “Bu girişim ‘Yemen Kalkınma Programı’ kapsamında başlatıldı. Yedi ana sektörden oluşan program (su, elektrik ve enerji, sağlık, eğitim, tarım ve balıkçılık, ulaşım, inşaat) Yemen’deki kurtarılmış bölgelerde Yemen hükümeti ve yerel yetkilileri ile koordineli olarak uygulanıyor” dedi ve program çerçevesinde tamamlanan projelerin sayısının 68’e ulaştığını ifade etti.

Al Cabir, programda Yemen hükümeti, yerel yetkililer ve saha ekipleri aracılığıyla ihtiyaçların incelendiğini ve ardından bölgesel ve uluslararası düzeyde uzman danışmanlar tarafından gerekli projenin tasarlanarak, proje boyutuna ve türüne göre yüklenicilerle sözleşme yapıldığını söyledi.

Programın, Yemen’de Suudiler tarafından idare edilen ofislerinin olduğunu belirten Al Cabir, yüksek kalitede hizmet sunabilmek ve projelerin uygulanmasını takip etmek için ofislerde, Yemenli uzman ekiplerin çalıştığını ifade etti.

Sözlerinin devamında program hakkındaki düşüncelerini dile getiren Al Cabir, “Elektrik yaşamın temel gereksinimlerinden biri ve yaşamın her alanında ona bağlıyız. Yemen, özellikle altyapı yetersizliği ve enerji kaynaklarının bulunmamasından kaynaklanan birçok nedenden dolayı yeterli enerjiden mahrum. Yemen’deki şehirleri aydınlatmak için güneş enerjisinin kullanılması, başka maliyetlere ihtiyaç duymadan sürdürülebilir olmasına katkıda bulunacak ve çevre dostu olmasıyla, sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle uyumlu olacak” dedi.

Al Caber, Yemen’deki acil ihtiyaçlardan birinin su yetersizliği olduğuna dikkat çekerek, Yemen Kalkınma Programı’nın su ihtiyacını karşılamaya yönelik girişim başlattığını ve bir dizi su tankının dağıtıldığını, öte yandan su kuyularının da açıldığını söyledi.

Al Arabiya