​İki milyon hacı Arafat’ta

Hac vazifesini yerine getirmek üzere Mekke’ye gelen hacı adayları, Allah’tan af ve mağfiret dualarıyla Arafat dağında Vakfe’ye durmak üzere dağa çıkmaya başladı.

Dünyanın farklı bölgelerinden gelen ve aynı elbiseleri ve aynı imanı kuşanan hacı adayları, ırk ve dil ayrımı olmaksızın Allah’a dua ediyor. Öğle ve ikindi namazlarını kısaltarak kılacak olan hacılar, geceyi Arafat’ta dua ve istiğfarla geçirdikten sonra hac tavaflarını yapacak.

Arafat Vakfesi, hac ibadetinin harem dışında gerçekleştirilen tek rüknü olarak biliniyor. Mekke’nin doğusunda 22 kilometrelik mesafede bulunan ve 300 metre çapındaki Arafat dağında yerine getirilen Vakfe ibadeti, hacıların dağın üzerinde Allah’a dua etmeleriyle yerine getiriliyor. Dağda, hac dönemi dışında herhangi bir iskan ve barınak bulundurulmuyor.

Arafat Dağı’na çıkan hacıları organize etmek için görevlendirilen güvenlik görevlileri de hacıları yönlendiriyor.

Hacılar için gerekli bütün hizmetleri ciddiyetle yerine getiren Suudi Arabistan hükümetince görevlendirilen birimler, Arafat Dağı’nda, ilk yardım ve sağlık hizmetlerinin yanı sıra, hacıların ihtiyaç duyacağı her şeyi hazırlayarak, Allah’ın evini ziyaret edenlerin hac vazifelerini yerine getirmesini bekliyor.

Mekke bölgesi valisi ve Merkez Hac Komitesi başkanı Prens Halid El Faysal, dün Mina’da düzenlediği basın toplantısında ülkesinin hac mevsimi projelerine harcadığı meblağın milyarları aştığını söyledi.

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü General Mansur et- Türki planın ilk aşamasının başarıyla tamamlandığını ve hacıların Mina’ya taşıma işleminin gerçekleştirildiğini açıkladı.

Devlet Güvenlik Başkanı Sözcüsü General Bessam Atiyye, hacıların Mina’ya transferin ilk aşamasının tamamlandığını bu sırada, hacca zarar verecek herhangi bir durum yaşanmadığını söyledi.

Suudi Arabistan Başmüftüsü Şeyh Abdulaziz bin Abdullah bin Muhammed Al Şeyh et- Temimi hacılara, yasa dışı amaçlar, siyasi hedefler, ulusal mücadele ve mezhepsel fanatizme ulaşmak için bir platforma dönüştürme konusunda uyardı.

Şarkul Avsat