​Arap Koalisyonu: Husilerin fırlattığı iki balistik füze düşürüldü

Yemen’de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu, İran destekli darbeci Husi milisleri tarafından Sana’dan Suudi Arabistan’a fırlatılan insansız hava aracının (İHA) etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

Koalisyon Sözcüsü Albay Türki el-Maliki, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Darbeci Husi milislerinin İHA’larla gerçekleştirdiği saldırı girişimleri başarısızlıkla sonuçlanmaya mahkum. Koalisyon, Yemen’deki sivilleri korumak adına gerekli tüm operasyonel talimatları ve angajman kurallarını uyguluyor. Husilerin artan saldırıları, içinde bulundukları umutsuzluğun bir yansıması. Bu durum ayrıca bölgede faaliyet gösteren İran ajanlarının desteğini aldıkları gerçeğini de gözler önüne seriyor. Milislerin yanıltıcı medyaları aracılığıyla hayali başarılar üstlenmesi, aldığı kayıpların büyüklüğünü ve halkın onlara karşı takındığı öfkeli tutumu doğruluyor.”

Suudi Arabistan öncülüğündeki Koalisyon, Husilerin sivilleri canlı kalkan olarak kullanarak geçtiğimiz cumartesi günü akşam saatlerinde Amran’ın Harf Sufyan bölgesinden Hacce’ye bağlı Hayran bölgesine fırlattığı 2 balistik füzenin etkisiz hale getirildiğini de bildirmişti.

Husilerin sivil yerleşim birimlerine rastgele balistik füze fırlatarak uluslararası hukuku ihlal etmeye devam ettiğini belirten Koalisyon Sözcüsü el- Maliki bunun neticesinde onlarca masum insanın öldüğüne dikkat çektiği açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Arap Koalisyonu Ortak Kuvvetler Komutanlığı, bu yapılanmayı çökertmek adına sert ve caydırıcı önlemler almaya devam ediyor. Koalisyon bu adımları uluslararası hukuka uygun bir şekilde ve sert bir tutumla Yemen’deki sivilleri koruyarak, bölgesel ve uluslararası güvenliği sağlamak için atıyor.’’

El- Maliki açıklamasında ayrıca Ortak Kuvvetler Komutanlığı’nın uluslararası hukukun askeri operasyonlarla ilgili genel ilkelerini hayata geçirerek en üst düzeyde sorumluluk ve şeffaflıkla gerekli tüm önlemleri almayı taahhüt ettiğinin de altını çizdi.

Husilere yönelik gerçekleştirilen operasyon sonrası ilgili prosedürleri inceleyen Koalisyon, sivil kayıp yaşanma ihtimalini de göz önünde bulundurarak bölgede gerçekleştirilmesi planlanan ortak operasyonun muhtemel sonuçlarının değerlendirildiğini açıkladı.

Şarkul Avsat