​Kral Selman: İslam davetinin özü ve ümmetin birliği hacda tecelli ediyor

Suudi Arabistan Kralı “Mekke ve Medine’nin Hizmetkarı” Selman bin Abdülaziz, İslam davetinin özü ve ümmetin birliğinin, hac için aynı mekan ve zamanda bir arada toplanan bu büyük toplulukta tecelli ettiğini söyledi.

Selman bin Abdülaziz, Mina Sarayı’nda bu yıl hac görevlerini ifa eden liderler, önde gelen İslami şahsiyetler ve misyon liderlerine hitaben bir konuşma yaptı. Kral, ülkesinin “Rahman’ın misafirlerini” ağırlamak ve Haremeyn’e (Mekke ve Medine’ye) hizmet etmekten onur duyduğunu belirterek misafirlerinin güvence altına aldıklarını ve hac farizalarını yerine getirirken işlerini kolaylaştırmaya büyük önem verdiklerini söyledi. Kral Selman, bu ülkeyi kuran merhum Kral Abdülaziz’den beri gelen kralların bu hizmetleri yerine tam olarak getirmek için büyük çaba harcadıklarını belirtti.

Kral Selman, herkesin Kurban Bayramını tebrik ederek Allah’tan ibadetlerini kabul etmesini niyaz etti ve ülkelerine güvenli bir şekilde dönmeleri duasında bulundu.

Toplantıya katılanlar arasında Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur, Cibuti Başbakanı Abdülkadir Kamil Muhammed, Gine Başbakanı Dr. İbrahim Kasuri ve Irak eski Başbakanı Haydar el-İbadi ve pek çok İslam ülkesinden meclis başkanları vardı.


Hac ve Umre Bakanı Muhammed Salih Benten, Kral Selman’ın önünde yanında konuşmada, geçen yıl hac mevsimi bittikten sonra yeni yıl hac mevsimi için çalışmaya başladıklarını söyledi ve Kral Selman’ın talimatlarıyla yurt dışından vize alımlarında büyükelçiliklere gitmeden elektronik vize dahil pek çok konuda hacılara kolaylıklar getirildiğini vurguladı.

Benten bu sene Mekke’de “İslam birlikte yaşama ve hoşgörü” başlığı altında yapılan ve Müslüman entelektüel ve ümmetin evlatları arasında uyumu arttırmak ve insanları şiddet ve aşırılıktan uzak mutedil ve orta yol fikirlere çağıran bir sempozyum düzenlendiğine dikkat çekti.

Rabıta Yüksek Konsey Üyesi Dr. Hidaye Nur Vahid kurum adına yaptığı konuşmada  hacdaki hizmetlerinden dolayı Kral Selman ve ve Veliaht Prens’e teşekkürlerini iletti.

Vahid konuşmasında, geçen yıl Ramazan ayında düzenlenen ve Rabıta’nın düzenlediği konferanstan sonra kabul edilen, 27 İslami kuruluşu temsilen 1200 alim tarafından imzalanan “Mekke Belgesi”ni ele aldı.

Kadirov’dan Suudi Arabistan’a övgü

Öte yandan Rusya Federasyonu’na bağlı Çeçenistan Özerk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Ramazan Kadirov, Suudi Arabistan’ın hac günleri boyunca hacılara yaptığı hizmetleri ve mukaddes mekanlarda hac farizasını yerine getirirken yaptıkları kolaylıklara övgüde bulundu.

Kadirov, hac mevsimindeki Krallığın başarısının hac hizmetlerinde Krallığın rolü hakkında şüphesi olanlara bir mesaj olduğunu belirterek tüm Müslümanları zorluklara karşı koymak için Suudi Arabistan’ın arkasında toplanmaya çağırdı.  

Veda tavafı

Öte yandan bazı hacılar şeytan taşlamadan sonra veda tavafı yapmak üzere Mekke’ye döndüler. Diğerleri ise dördüncü gün Mekke’ye gelecekler.

Dün Mekke ve mukaddes yerlere yağmur yağdı. Meteoroloji ve Çevre Koruma Genel Otoritesi hacıları uyararak dikkatli olmaya ve elektrik akımını iletecek metal nesnelere dokunmamaya çağırdı.

Şarkul Avsat