Cebelitarık, İran ile yaşanan gerilimi azaltmak istiyor

Cebelitarık Özerk Yönetim yetkilileri, İran’a ait Grace 1 tankerine el koymalarından bu yana Tahran ile yaşanan gerilimi azaltmak istediklerini dile getirdi.

Reuters’ın aktardığına göre Cebelitarık Özerk YönetimSözcüsü, Grace 1’in yasal olarak alıkonulmasından bu yana ortaya çıkan sorunları gidermeye devam ediyoruz” diyerek, gemiyi alıkoyma kararını içeren sürenin cumartesi gecesi biteceği bilgisini verdi.

İngiliz Kraliyet Donanması, 4 Temmuz’da, Suriye’ye petrol taşıyarak Avrupa Birliği’nin (AB) yaptırımlarını ihlal ettiği gerekçesiyle Cebelitarık kıyılarında seyreden İran’a ait Grace 1 petrol tankerine el koymuştu.

Öte yandan, İran Liman ve Denizcilik Kurumu Başkan Yardımcısı Celil İslami,  İngiltere’nin alıkoyduğu Grace 1 petrol tankerini kısa süre içerisinde serbest bırakabileceğini söyledi.

Fars haber ajansı, İslami’nin “İngiltere, Grace 1’i serbest bırakmayı düşünüyor. Teslim ettiğimiz bazı belgelerden sonra bunun kısa süre içerisinde olmasını ümit ediyoruz. Bu gemi tamamen yalan iddialarla alıkonuldu ve halen serbest bırakılmadı” şeklindeki açıklamasını aktardı.